La temporada artística va obrint de nou les seves sales, i la Sant Lluc 2008, va fer acte de presència el passat dijous, 18 de setembre.
Fins al proper 19 d'octubre d'enguany, un total de 90 artistes tenen penjades a les parets de l'Ateneu Caixa Laietana, obres de tota mida, mena i estils, previament seleccionades pel jurat, aquest any format per: Ramon Bassas, Tomàs Claus, Josep Puig, Sara Pajares i Llum Torrents.
Si la tria sol ser difícil, aquest any, s'intueix – doncs no se n'ha fet resó públic – que s'ha allaugerit bastant degut a que le lliurament d'obres no ha estat tan abundós com en altres ocasions, i per tant el refús ha estat mínim.
Davant d'un sempre nombrós públic, principalment artistes i familiars, i amb la sola presència institucional del regidor d'urbanisme i membre del jurat, Ramon Bassas, alguns regidors del consistori, i CAP representació de l'IMAC (abans Patronat Municipal de Cultura), en les paraules d'introducció, a càrrec d'un membre de la Junta directiva de la Sant Lluc, es va fer esment de l'homenatge a dos membres de l'entitat traspassats aquests any: Manel Llinàs i Julià Meneses, i del fet que en la inauguració de l'exposició Ad Hoc d'Antoni Luis, a l'artista i president de l'entitat, se li va concedir la insignia d'or de la mateixa, pels seus deu anys al capdevant d'aquesta associació.
Tot seguit, Jaume Boter de Palau, va encetar el torn dels discursos tot fent esment que bo i els més de seixanta anys de l'entitat, cada any es van descobrint nous artistes, destacant que enguany el convidat d'honor és Perecoll, tenint alhora unes paraules de record pels socis i artistes traspassats, i remarcant la capacitat de convotatòria de l'entitat.
La gestió d'Antoni Luis durant aquests deu anys, “de segell inconfundible” també va ser valorada pel president de l'entitat d'estalvi, qui evidentment va felicitar als artistes, va reconèixer la tasca dels joves de l'entitat en favor de l'art, al igual que la del jurat en la tria d'obres a exposar.
L'emplaçament de la mostra – Ateneu Caixa Laietana – també es una constant en les darreres edicions, i per a Boter de Palau, la adequació d'aquest espai per a la ubicació de la diversitat de l'obra compleix la seva finalitat any rera altre.
Boter de Palau va acabar el seu discurs convidant a visitar les properes mostres a inaugurar i donant la benvinguda a la Sant Lluc d'enguany.
Tot seguit, Antoni Luis es va adreçar a l'auditori, amb la benvinguda i salutacions de rigor, i utilitzant una terminologia marinera va reconèixer en relació a la seva gestió que “en aquesta etapa de deu anys, la Sant Lluc ha estat un vaixell insgnia però encara ha de fer moltes singladures. 325 artistes hay penjat la seva obra durant deu anys...
Luis, que va recollir el testimoni de Jordi Puiggalí, també va recordar els origens i l'etapa de Jordi Arenas, monstrant alhora satisfacció per que l'artista convidat d'aquest any sigui Perecoll “lluir la teva obra sempre és un gran luxe”.
També hi van haver-hi paraules per la tasca del jurat, destecant-se l'alt nivell de les obres presentades. El record de Luis per Llinàs i Meneses, els pintors traspassats, tot agraint a les famílies la cessió d'algunes obres per aquest homenatge, va donar pas a una crida als joves artistes, tant a presentar-se a aquesta col·lectiva, - s'ha notat una baixa participació del jovent dins l'edició d'enguany, com a participar dins l'entitat, doncs tots els seus membres ronden la seixantena, i es fa necessari pensar en una continuitat.
Luis va acabar la seva intervenció tot anunciant una futura exposició en homenatge a Jaume Arenas i al 25è aniversari de la seva defunció com una trobada el proper 5 d'ocbubre amb els artistes seleccionats “per parlar obertament de l'art i que el motiva a cada ú, parlant també de la seva obra”.
Amb el tradicional “Visca la Sant Lluc", es va donar pas al lliurament de dioplomes a sis artistes joves, que també tindran la possibilitat de participar en una propera mostra col·lectiva: Pol Codina, Beth Formes, Núria Hurtado, Àlex López, Alberto Romero Gil i Àlex Valls.
Finalment, amb un públic més lliurat a la conversa que no a l'atenció dels discursos, Ramon Bassas va acabar el torn de parlaments, en primer lloc excusant a l'alcalde, que en el mateix moment estava a la presentació de la TDT de Maresme Digital. “La ciutat bull, mostrant ple d'activitats”, va dir Bassas en referència a la diversitat d'actes previstos.
Amb les felicitacions de rigor als joves artistes premiats, a Perecoll per ser l'artista escollit, Bassas també va tenir paraules pel recolzament de Caixa Laietana a aquesta mostra, per la tradició que la mateixa significa dins el camp artístic local “una obertura a la creativitat, aquest element que fa falta...”, i va destacar també la referència de Mataró dins el camp artístic. “La Caixa o l'Ajuntament ha d'anar al darrera de l'art, i no l'art al darrera dels artistes”.
Finalment, també es va adreçar a Antoni Luis, destacant el seu paper de lideratge dins l'entitat, tot dedicant a l'art les seves paraules finals “L'art se'n pot gaudir. La humilitat i la formació és la millor manera de parlar de la bellesa de l'art. Ens toca disfrutar i apendre, i els ciutadans que no ho han fet, a fer-ho, a benefici de la ciutat i d'aquesta forma d'expressió”.