Saturday, April 13, 2013


ALS AFECTATS PER LES PREFERENTS, I ESPECIALMENT A QUI EM VA ESCRIDASSAR AMB EL MEGAFON

Benvolguts tots,
Avui , 13 d’abril, tot havent sortit de les Vespres, que cada segon dissabte de mes tenen lloc a la Capella dels Dolors de Santa Maria, i passejant tranquil·lament fins a plaça Santa Anna, vaig topar-me, com d’altres vianants, amb la manifestació dels afectats per les preferents de Bankia – Caixa Laietana.
Com molts de Vostès saben soc afeccionada a la història, i soc membre de l’equip de recerca del Museu Arxiu de Santa Maria, i com que volia anar a la Sala del Col·legi d’Aparelladors a veure una exposició per la meva columna d’art del Tribuna, duia la càmera de fotos. Per tant,  no vaig perdre ocasió de captar imatges de la manifestació, tal com poden veure, en principi simplement per al meu arxiu personal.
I tot d’una, sa m’acosta cap a mi el cap de la manifestació, i qui portava el megàfon- de la que IGNORO la seva filiació – va començar a escridassar-me, i mentre el seus col·legues m’envolten, deixant-me un espai limitat -  va endegar un convenient recitatiu que tot seguit exposo:
-        Tú, si, tu que eres periodista, que dijiste cuando lo del premio Iluro que éramos unos IGNORANTES, porque no sabíamos historia. Pero nosotros somos la historia social y tú lo que eres es una derechona, una privilegiada que se burla de nosotros, y nos llamas ignorantes....
I mentre jo l’escoltava amb cara de pocker, al·lucinant per un tubo, i els altres cridaven, jo pensava: “Ai las,  si sabessis que no se si el mes que ve podré pagar el rebut de la hipoteca, que intento tirar endavant una pàgina web d’exposicions on line – www.expoart.es (ho indico perquè no es pensin que es mentida), que estic a l’atur i que cobro 426 € cada mes, te n’enfotaries dels meus “privilegis”.
 
En veurem envoltada, sense possibilitats de defendre’m parlant –demès tenia la gola feta pols degut a un constipat – i el discurs polític anava encenent els ànims, vaig optar per fer una foto de record, fet que oportunament se’m va impedir; ja es varen ocupar els compañeros de lucha – política – de tapar l’objectiu, i me’n vaig anar pel carrer Barcelona.
A tots els afectats per les preferents:
Tot seguit torno a exposar el que en el seu moment vaig escriure i penjar en aquest blog el 4 de novembre de 2012,  en la meva crònica del Premi Iluro-2012, perquè quedi clar que ni els he tractat d’ignorants ni els he faltat al respecte, cosa que ells a mi sí.
... Què per postres ahir, una secció dels afectats per les preferents de Bankia / Caixa Laietana durant dues hores varen escridassar a plaer, servint d’acompanyament verbal, amb domini de proclames, lemes i eslògans EN CASTELLÀ, doncs és per pensar que pot ser el Premi Iluro 2012, es tenia que haver ajornat, fins a calmar més els ànims.
 
De ben segur que els que cridaven no tenen ni p... idea d’història local, ni pot ser els hi ha interessant mai, ni que el guanyador s’ha endut 9.000 € de l’ala, (que no vull dir que no se’ls mereixi), quantitat que molt probablement per a molts dels que cridaven, eren els estalvis de tota una vida, i que la mala praxis (o pot ser millor dit la necessitat ingent de diners de Laietana per liquidar els seus deutes) d’alguns directius de l’entitat, han convertit en un no res, amb només l’existència de sentiments d’haver estat estafats, i en alguns cassos, víctimes d’abús de confiança.
Penso que queda ben clar el que vaig escriure i que des de principis de novembre es podia llegir a la web. Si més no, però, també vull deixar constància que d’una particular impressió: no seria d’estranyar que més d’un fes carrera política a costa dels afectats de les preferents de Caixa Laietana.
I per a que consti, i als efectes oportuns, signo aquest document a Mataró, 13 d’abril de 2013.
Marta Teixidó
Crítico de arte

No comments: