Sunday, May 14, 2006

EXPOSICIÓ - HOMENATGE A MANUEL CUYÀS I DURAN


L’estatge del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, presenta fins al proper 27 de juliol la mostra Manuel Cuyàs i Duran – Obra Gràfica, amb més d’un centenar de documents, entre cartells, auques, caricatures, i dibuixos publicitaris.

La preparació d’aquesta exhibició ha estat a càrrec de l’equip d’investigació d’aquest Centre d’Estudis, encapçalat per Lluís Adan, Xavier Alarcón, autor de la idea i comissari de la mostra, Marta Teixidó, i la col·laboració en el muntatge de Josep Rovira i Joan Castellà pel que fa a la reproducció de documents i impressió de programes.

Les exposicions del Museu Arxiu presenten com a nexe comú l’ordre cronològic. Aquest cop, per les diferents aportacions que configuren el fons Manuel Cuyàs i Duran, procedents tant del propi Museu Arxiu com a nivell particular i de les donacions de la família de Joan Mas Conchello i de Francesc Enrich i Regàs, l’ordre es temàtic, i presenta els següents apartats: La Tertúlia dels Dijous, Col·laboracions a nivell institucional, particular o d’entitats, l’Aspecte Religiós (Cuyàs era home profundament creient) i Comerç i Publicitat (encàrrecs realitzats per Publicitat Fermallí de cara als seus catàlegs de Les Santes, Diari de Mataró i editorial Bruguera)

En la inauguració el passat 11 de maig, Manuel Cuyàs i Gibert, va agrair al Museu Arxiu aquesta exposició retrospectiva, i va informar a la trentena de persones presents, de la gran producció artística del seu pare, essent la mostra del Museu Arxiu una petita part de la mateixa, destacant el fet que, a excepció d’Editorial Bruguera, tota l’obra presentada era col·laboració voluntària i sense cap compensació econòmica

La imatge més coneguda de Manuel Cuyàs i Duran és la de ninotaire i caracaturista. No obstant, sorprèn a l’espectador la gran versatilitat de l’artista amb dibuixos que segueixen els cànnons més academicistes, no exempts de glamour i romanticisme. De traça àgil, dinàmica, vitalista, amb moviment constant i tocs de tendresa i un exquisit sentit de l’humor, que molts cops motiva a l’espectador a llegir entre línies, era bon coneixedor de la tècnica de composició i del cromatisme –sempre utilitzant els colors amb fons blanc. Manuel Cuyàs i Duran va ser un magnífic dibuixant i un gran artista, conegut per la seva bonhomia i distinció; va ser un mestre, que no va crear escola però que va deixar la seva empremta.
L’exposició estarà oberta tots els divendres i dissabtes, de 6 a 9 de la tarda.

No comments: