Sunday, April 30, 2006

UNA PETITA SCHUBERTIADE AL FOMENT MATARONÍ


D’un temps ençà, Mataró està d’enhorabona pel que fa a l’activitat musical, i gràcies al Foment Mataroní i a la infatigable i extraordinària tasca del seu vice-president, Antoni Vila, tal com ho va reconèixer ahir Genís Mayola en la presentació del concert de cambra protagonitzat per la pianista Cristina Alís i el tenor Flavio Leite.

En la introducció a la vetllada i davant d’un auditori d’una setantena de persones, Mayola va informar als presents, de la positiva impressió que membres de la Diputació de Barcelona varen manifestar en comprovar la variada i extensa programació musical del Foment Mataroní "molt més amplia que la de l’Auditori de Barcelona”, passant seguida i breument a donar detalls de l’especial relació entre piano i veu que s’estableix en el Lied, i que Alís i Leite, varen demostrar perfectament amb un profund coneixement, rigor i estudi dels Lieder de F.Schubert, R.Schumann i R.Strauss que varen constituir el programa del concert del passat 29 d’abril.

Cristina Alís no va decebre en absolut a l’audiència, bo i que en alguns moments l’instrument no l’acompanyava. Bon domini de la tècnica i respectant la veu de Leite, sempre al seu nivell i mai per sobre, la qual cosa fa dir que ens trobem davant d’una jove promesa, experimentada i amb dots innats, que demostra sentir intensament les obres que interpreta, respectant al públic amb la preparació a consciència les seves actuacions.

Flavio Leite era el gran desconegut i el que tenia el repte més important, tan per la seva interpretació com per l’acústica de la petita sala, gens menyspreable, envers la seva veu de tenor líric-lleuger. Va ser una agradable sorpresa, especialment en els Lieder de Strauss i la peça Befreit (Llibertat), on Leite va posar de manifest potència de veu, expressió sublim del text i romanticisme, arrancant bravos del públic i aplaudiments de reconeixement de la pròpia Alis.

No es de desmerèixer, però, les interpretacions de les peces de Schubert i Schumann, on l’audiència va gaudir, a través de la veu de Flavio Leite, dels texts dels poemes d’autors romàntics com Schober, Goethe, Heine, Uhland, etc. i de la bellesa de paratges, de sentiments, d’emocions i de vivències que descriuen, i on naturalment, la música també forma part d’aquesta descripció, i que es va poder comprovar amb les obres més conegudes: An Silvia (A Sílvia) i Die Forelle (La Truita).

Dos bisos d'Eduard Tolrà i del compositor brasiler Francisco Miñone varen donar per acabat el concert, que no la vetllada que va continuar amb el refrigeri i conversa habitual on Cristina Alís i Flavio Leite varen explicar al públic característiques de les peces, i de la seva preparació.
Es d’esperar que l’entitat continuï comptant amb les seves programacions amb aquest tandem, doncs bé junts o bé per separat, gaudeixen d’una alta qualitat interpretativa.

No comments: