Thursday, January 29, 2009

A L'ARENAS: IMATGES DE CREATIVITAT






La creació d'una obra comporta un procés que en molts cops pot resultar tan apassionant com l'obra en si o la seva contemplació.

La petita exposició que el Centre d'Art Ca l'Arenas dedica al Taller del germans Arenas, de forma senzilla i alhora nítida, elegant, explicita i amb tota transparència, mostra a través d'estris com d'esboços o fotografies, la dedicació quasi el culte d'ambdòs germans a l'art.


S'observen proves de cromatisme, tècniques de pintura, pinzells i paletes, obres dels alumnes... una prova de com els germans Arenas vivien i sentien l'art, un sentiment difícil de comprendre si no s'està inbuit per l'aurea artística.

L'exposició, ben cert, es senzilla, i és precisament en el caliu d'aquesta senzillesa que es pot entreveure l'estrany misticisme d'en Jordi i en Jaume Arenas en el procés creatiu i en la passió pel mateix, al que cal afegir l'àmbient del taller i l'encís del polsim i del desordre, tal com molt bé explica Francesc Masriera en el text del programa de mà.

En conjunt, una mostra curiosa, d'una forma d'ensenyar i de viure l'art, decimonónica però tendre i amb tocs de nostàlgia.

Afortunadament, aquesta mostra no està sola. L'acompanya la intimitat de Manuel Cusachs. Interiors Familiars, que s'inclou dins el cicle "Mirar endins - Interiors" a la Sala 1. Una mostra on a través del dibuix i l'escultura, podem observar un Cusachs tan apassionat pel procés creatiu com ho eren els germans Arenas, amb el mateix esperit. És l'expressió del que es porta dintre, que només es pot plasmar amb la fredor de metalls o pedra, i amb la neutralitat de fulls o teles.

Cusachs retrata el que veu de la seva família, com a pare però mentre que normalment, és la fotografia la que proporciona imatges familiars, Cusachs ens aporta el mestratge d'artista, l'esforç de dibuixar i esculpir, de veure la vida dels membres de la seva familia, que transporta mitjançant el treball i la imaginació, en dibuixos i escultures.

Les imatges familiars es converteixen en obres d'art, plenes de vida, com l'energia que li transmet la seva família.

Els gestos, el caliu, la sorpresa o la tendresa, el dubte, la placidesa, l'enginy, la murrieria... un munt d'emocions que especialment els nens li varen aportar en el seu moment, i que tot i el pas dels anys, no han perdut ni vivacitat ni carísme.

Una molt interessant mostra, doncs al retrat, sigui escultura, dibuix o pintura, captar la profunditat o no de la persona, és bàsic per donar a l'espectador la visió del munt de sentiments de que es composa l'ésser humà.

Ambdues exposicions romandran obertes fins 29 de març i 22 de febrer respectivament.

No comments: