Tuesday, February 24, 2009

LA SARDANA MIRA AL MÓN

El passat dijous, 19 de febrer va tenir lloc als locals de la Unió Excursionista de Catalunya, emplaçats al carrer Nou de Mataró, la presentació del llibret La sardana, reconeguda al món i mirant cap al futur, escrit per Miquel Bruguera, que ha comptat amb la col·laboració de l'escriptor mataroní Josep Puig Pla.

Bruguera va fer esment de com noms com els de Stravinsky, Albert Einstein, o Strauss varen donar el seu reconeixement a la sardana, destacant com el principal del seus autors a Juli Garreta, un rellotger de Sant Feliu de Guíxols, que en les seves estones lliures, composava sardanes, i que mercès a Pau Casals, en sentir-ne la Jovenívola i Sant Martí del Canigó, es va donar a conèixer per a tot arreu.

"Narcís Costa, director de l'Orfeó Català de Mèxic va qualificar a Garreta com el Mozart de la sardana, un fora de sèrie"

En referència al músic Eduard Toldrà, Bruguera en va fer esment de la següent frase: "Quan sentiu una sardana de Garreta, deixeu de ballar i escolteu"

Comentaris d'aquest tipus donen idea del significat de la categoria de la música popular de casa nostra. Bruguera va acabar la seva intervenció tot convidant als presents a una propera conferència que es celebrarà al Racó del Casal Aliança.

Tot seguit, va cedir la paraula a Josep Puig Pla, qui va iniciar la seva intervenció tot parlant de la seva relació amb Miquel Bruguera, a "qui coneixia com organitzador de sardanes, i que va tenir la idea de fer un llibre que recollís el que han dit personalitats mundials sobre la sardana" , i del seu interès per la sardana, procedent del seu pare, gran coneixedor i seguidor de la mateixa.

Va afegir a la llista esmentada per Bruguera, el nom de Picasso, a qui li agradava ballar sardanes i que té obra pictòrica dedicada a aquesta dansa. Altres músics de renom conèixedors de la sardana varen ser Cole Porter, autor del famós Beguin de Beguine, Artie Shaw, clarinetista i reconegut mundialment per la interpretació d'aquesta peça, l'escriptor Thomas Mann, etc. El científic Albert Einstein va recomanar la seva difusió i en va destacar el seu agermanament amb l'esport.

“Molts dels noms famosos que surten al llibre varen conèixer la sardana, quan estiuejaven a la Costa Brava”.

Establint un diàleg amb Miguel Bruguera, varen fer referència al futur de la sardana, la qual disposa de més balladors que no pas músics, tot informant Bruguera que durant l'any s'organitzen de 3000 a 4000 ballades, a la qual cosa Puig Plà va afegir amb un toc de sentit de l'humor que “s'hauria de prohibir la sardana. Durant la dictadura de Primo de Rivera, així es va fer, i aquest va ser el motiu de la seva renovació”.

Pocs son els mitjans de comunicació que dediquen una apartat a la sardana: Radio Estel, o Catalunya Ràdio a les 6,30 dels matins de diumenges.

Finalment, les intervencions de Bruguera i Puig Pla varen acabar tot anunciant que Mataró serà ciutat Pubilla de la Sardana, dels diferents contactes que es fan amb institucions per promocionar el llibret, del qual s'ha fet una edició d'autor de 200 exemplars, i que la presentació del mateix ha anat a càrrec d'Antoni Ros Marbà, director de l'Orquestra Ciutat de Barcelona.

No comments: