Wednesday, March 30, 2011

ANAR DE MITING…PRESENTANT UN LLIBRE: Ciutadà Mora


INTERVENCIONS –(II) El Molt Honorable President de la Generalitat Sr. Artur Mas

Que varen donar pas al mestre de cerimònies, qui va presentar un vídeo on amics, coneguts, col•legues, etc., varen qualificar a Joan Mora com a persona: optimista, seriosa, solidaria, emprenedora, propera, eficaç, coherent, receptiva, valenta, honesta i maresmenca. (M’ho crec tot. Ja només falta anomenar-lo cavaller de la Taula Rodona a Camelot, envoltat per les pedres de Stonehenge - England).


Una nova intervenció del mestre de cerimònies, i tot seguit el president de la Generalitat. Confesso que mai havia vist a Mas “en vivo y en directo”, i la veritat, no sembla president de la gene. Per una banda, és bo que se sigui proper i “campechano”, però això va bé quan s’és candidat. La Generalitat és una Institució, un estament de govern, i per tant, ser una mica més estadista i menys polític, donaria una imatge propera, però de responsabilitat, de que la persona que MANA, sap més que un del poble. (Opinió personal, personalíssima, of course)


Mas em va recordar a Jordi Pujol, doncs pràcticament va repetir la frase que fa pronunciar en un acte d’homenatge al poeta Martí Pol organitzat fa uns anys per la Fundació Grup Cecassa: “què hi faig jo aquí?. El llibre ja ha estat presentat. Què haig de fer aquí? Saludar als de la pista, que no els veig, però segur que ens veuen a nosaltres per un circuit tancat de televisió.


Artur Mas va recordar com fa quatre anys va presentar a Joan Mora, i tot reconeixent que “no vas guanyar aquell cop. Espero que ho faràs millor. Ja estàs més entrenat. I espero que el proper cop que vingui, poder venir-te a saludar a l’ajuntament com alcalde de Mataró”. El president de la Generalitat va valorar les qualitats de Mora per l’alcaldia, el seu esforç i treball a fons amb militants i simpatitzants, per tal d’aconseguir els objectius. “Hem de posar moral de victòria”.


Tot comentant que pel Barça valia la pena haver passat per un consell de guerra durant el servei militar (referència aquesta esmentada per Reixach en la presentació del llibre), Artur Mas va destacar la proximitat de Mora amb la gent, tot fent esment d’aspectes com: “És una persona que ve del món de l’empresa i ha aconseguit l’èxit professional. Una persona que té el seu projecte professional, com se li ha acudit ficar-se en això?. Ell té aquesta experiència d’haver partit des de “0”(...)Venir del món de l’empresa és important és important perquè toca de peus a terra i saps que un bon resultat es gràcies a un esforç col•lectiu”.


Evidentment, Mas no se’n podia estar de parlar de Catalunya, del referent que com a construcció d’un país representa pel conjunt de l’estat, i de com a vegades s’inverteix en infraestructures en llocs on no es crea riquesa. Tornant a Mataró, Artur Mas va expressar “Un ajuntament no és una empresa, però en algun sentit s’ha de gestionar com una empresa (...) L’ajuntament ha de ser accessible i de proximitat” .


Tot confiant en que quan Joan Mora sigui alcalde de Mataró, el distanciament actual serà superat, també va indicar a l’alcaldable que: “S’ha de guanyar posant distància sobre els altres. És important ser el primer, però posar-hi uns quants metres de distància”, comentari aquest relacionat amb la seva pròpia experiència davant els dos mandants del tri-partit. “Seriós i rigorós en els temps que corren té molt de valor. No se com t’ho trobaràs tot això. S’aixeca a base d’una feina i de persones que es dediquin a desenvolupar tots els recursos, sense hipotecar les futures generacions...”.


Finalment, el 132 president de la Generalitat de Catalunya no se’n va estar de fer comparacions amb les crítiques que rebia CiU amb els 23 anys de govern “i que convenia un canvi” amb els 32 que porta el govern socialista a la capital del Maresme, i de demanar a la muller de Joan Mora paciència per la tasca que s’acostava. “I si te’n falta una mica, ves a la botiga a comprar-ne com deia la meva mare. S’ha de treballar però s’ha de seguir el camí. A Mataró aquest cop també es farà. El 22 de maig es complirà el seu somni i et podré venir a saludar a l’ajuntament de Mataró com alcalde."

Un discurs de tràmit, sense complicacions. Nous aplaudiments, òbviament. I sense cridòries, ni slogans ni consignes. Un míting tranquil. (Jo no se si perquè el 80% del públic no eren juniors sinó sèniors, o perquè “això no toca”, o perquè no és el tarannà de CiU, però el cas és que acostumada als mítings del PP al Palau d’Esports de Barcelona, on en lloc d’escoltar l’Aznarín, semblava la histèria col•lectiva s’hagués desbordat i tots estiguéssim adorant al déu pagà de la política, però el cas és que ningú cridava “President, President”.


Ja es portava una hora llarga. La comoditat de les butaques de la Sala Cabañes és nul•la, les cames es començaven a carregar, però faltava el candidat a l’alcaldia.

No comments: