Tuesday, September 12, 2006

EXPOSICIÓ: 50 ANYS HOMENATJANT LA NOSTRA GENT GRAN


El panorama cultural mataroní va tornar a arrancar desprès de les vacances, a través de la Fundació Caixa Laietana i d’una mostra dedicada al 50è aniversari de la Festa de la Vellesa, que va ser inaugurada el passat dijous, 7 de setembre.

L’origen d’aquesta celebració es remunta a l’any 1956, quan va sorgir la creació del Patronat Local de la Vellesa, en successió de les activitats que per l’època duia a terme la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros, i que varen anar minvant al deixar els casals d’avis, i concentrar aquesta entitat d’estalvi la direcció de la seva obra social en altres àrees.

Aquell any 1956, varen ser homenatjats prop de 500 avis i en l’edició del 2005, en varen ser 760, destacant sempre els avis i àvies majors de 90 anys, als qui se’ls hi lliure un obsequi i una quantitat en metàl·lic, fons recollits gràcies a les empreses i aportacions voluntàries de la ciutadania mataronina.

Una seixantena de persones, la gran majoria directa o indirectament relacionades amb la festa, varen assistir a la presentació de l’exposició, a càrrec del president de Caixa Laietana, J. Boter de Palau, que amb un “Déu us guardi”, va iniciar el seu parlament manifestant la senzillesa de l’exposició “sense pretensions de cap mena, expressant l’aspecte documental en successió cronològica d’una síntesi del que es fa des del Patronat Local de la Vellesa des del 1956”.

Fent esment del respecte i estimació per a la gent gran, com a mostra d’una societat culta i civilitzada, Boter de Palau va manifestar als presents el desig d’aquest Patronat, conjuntament amb Caixa Laietana i l’Ajuntament de Mataró, de fomentar la participació i mobilització dels avis i àvies de la nostra ciutat.

Felicitant-se pel mig segle de vida, va finalitzar la seva intervenció amb l’objectiu de “seguir endavant adoptant els canvis que siguin necessaris per a l’adaptació dels nous temps”.

A continuació, l’actual president del Patronat Local de la Vellesa, Lluís Juvinyà, va prendre el torn de la paraula fent un elogi de la figura del seu predecessor, Artur Siquier i glossant la trajectòria de la tasca duta a terme durant aquests cinquanta anys, “en una exaltació de la vellesa com a part important de la nostra societat”.

Els anys 1945, 1950 i 1954, la cofraria de pescadors, i alguns gremis com el del metall i el tèxtil, havien organitzat aquest tipus d’homenatges a la gent gran del respectius rams, però a nivell documental del que exposa en aquesta mostra “cal tenir en compte el precedent l’any 1947, en la “2ª Festa Homenatge a la Vellesa” patrocinada per la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat, concedint premis als impositors de més edat”, va manifestar Juvinyà, que també va recordar les figures d’Albert Mayol, Artur Siquier, Jaume Buch i d’altres, com a unificadors d’aquests homenatges de caire sectorial, que amb el suport i facilitats de Pedro Crespo Gil, varen aconseguir que el 16 de setembre de 1956 es celebrés la 1ª Festa.

Les paraules finals de Juvinyà varen anar adreçades a disculpar la no presència de l’alcalde i membres del consistori, motivada per la celebració mensual del ple municipal, absència quasi imperceptible pels assistents a l’esdeveniment.

D’aquella primera celebració de l’any 1956, feta al parc municipal, hi ha dues persones que sempre hi ha estat vinculades: el Sr. Artur Siquier, aleshores secretari i després president, i el conegut presentador de TV, i cap de programes de Ràdio Barcelona, Xavier Ubach, que amb la seves gloses a la vellesa al llarg d’aquests cinquanta anys, va presentar en la darrera edició la seva retirada de l’esdeveniment, que no de les activitats del patronat.

L’evolució de la Festa queda ben reflectida: actors i artistes com Mary Santpere (1958), Mario Cabré (1961) Joan Capri (1962), Alejandro Ulloa (1964) i els tenors com Marcos Redondo (1960), Hipólito Lázaro (1963) o Amadeu Casanovas (1964), varen assistir convidats a l’esdeveniment. A la dècada dels 70, Peret, la Trinca i l’Orfeó Mataroní eren qui animaven el fi de festa, mentre que als 80 Josep Guardiola, Ramon Calduch o Rudy Ventura eren els encarregats de la part musical.

Destaquen també fotografies de Padrins d’honor el mateix Mario Cabré (1961), Jaume Vilaseca i esposa (1986), M. Massana i esposa (1990), o Claudi Mayol i esposa, com a convidats.

La visita a aquesta exposició, permet a l’espectador viatjar en el temps a través del blanc i negre al color, gràcies a la magnifica tasca documental de professionals com: Carreras, Masachs, Manent, Prims, Aymà, Terra, Cusachs, Sanahuja, etc. i analitzar el desenvolupament de la societat, dels seus criteris i normes de comportament, i d’entendre el valor que significa la Vellesa en un món a contra-rellotge, de culte al cos, de idolatria a la joventut, de viure el present “a tope”, i on tant els condicionaments socials com els mitjans de comunicació, no volen deixar que s’assumeixi que arribarem a ser vells.

No comments: