Sunday, June 10, 2007

BIENNAL TORRES GARCÍA -CRÒNICA EN CONSTRUCTIVISME (II): PRESENTACIÓ


L’estructura de l’acte del lliurament del premi Torres García, és d’ indéntiques característiques a la de la concessió del Premi Iluro, per la qual cosa segueix un guió molt acadèmic.

Davant d’un públic que omplia de gom a gom la sala d’actes, i amb la presència de diversos regidors pertanyents als grups de l’oposició del consistori, a excepció personalitats vinculades amb el Patronat Municipal de Cultura – ni tan sols el seu president ara en funcions - la secretària de l’entitat organitzadora, Isabel Llaquet, va iniciar l’obertura d’intervencions, donant la benvinguda, a les diverses autoritats, com l’alcalde J.A. Barón i al cònsol general de l’Uruguai a Barcelona Joaquín Piriz, etc. i tot seguit va cedir la paraula al president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, qui va mostrar la satisfacció de l’entitat d’estalvi davant la consolidació per part de l’Associació Sant Lluc per l’Art (ASLL) d’aquesta biennal, i el fet de compartir l’honor de la seva organització amb altres patrocinadors.

Tot seguit, va fer referència a la magnífic diàleg que varen mantenir Guido del Castillo, deixeble de Torres García i Daniel Giralt Miracle, de qui va disculpar la seva absència per trobar-se exercint les seves tasques de comissari en la primera exposició que sobre Gaudí es farà a la Xina. “Varen tenir una conversa d’alçada”, fent desprès esment dels protagonistes del col·loqui d’enguany: Arnau Puig i Josep Guinovart.

Finalment, Boter de Palau va recordar com en una trobada de presidents de caixes el passat mes de gener, es va ver una recepció al saló Torres García i va explicar als seus col·legues característiques tant del personatge com de les pintures murals que de caire noucentista es troben en aquest saó. “Dues-centes seixanta han estat les obres presentades, totes de qualitat i competència. Una tria difícil per al jurat”. Felicitant tant als organitzadors com als quaranta finalistes i convidant als presents a veure posteriorment l’exposició, seguidament, va prendre la paraula el president de l’ASLL.

Al igual que el seu predecessor, Antoni Luís va saludar al públic i a les autoritats presents, i també va agrair als diferents patrocinadors esmentats en el catàleg i el programa de mà la seva col·laboració, donant una benvinguda extensiva a les persones i entitats que els han fet costant durant aquests dos anys. Tot destacant com a “matèria prima els artistes que vesteixen la nostra ciutat”, va adreçar tot seguit unes paraules en castellà per a la resta persones procedents de l’Estat Espanyol. “Fa dos anys celebràvem el premi. L’endemà, encara sota els efectes de l’eufòria, va començar la posta en marxa de la segona biennal, i gràcies als esforços hem aconseguit una suma que esperem que complaurà a tothom”. Va declarar de bon grat el grau de qualitat dels participants que “ajudarà a crear un nivell de les arts plàstiques per a la ciutat”. En un to marcadament idealista, i manifestant el seu desig d’ “efecte crida” per a la mostra, i del fet de treballar per “aconseguir els somnis”, com és en aquest any la donació de l’obra premiada i de les seleccionades a l’ajuntament de la ciutat, Luís va finalitzar la seva intervenció tot dient que “els ideals utòpics són els que fan avançar la societat”, tot sol·licitant la col·laboració del públic per a l’èxit de la mostra, perquè “estem convençuts que el nostre afany és compartit per molts i poder veure els nostres somnis fer-se realitat”.

No comments: