Sunday, September 28, 2008

CA L'ARENAS -PRESENTACIÓ DELS CATÀLEGS

El passat 19 de setembre va tenir lloc al Centre d'art de Ca l'Arenas, la presentació dels catàlegs de la passada temporada, corresponents als diferents àmbits expositius, segons la diversitat de sales, que tenia com a fil conductor el viatge, i sota el títol gèneric de “Roda el món. El viatge (2007-2008).

Ma.Àngels Soler, Mireia Blesa i Gisel Noè varen ser les encarregades de fer la presentació, en substitució de Carles Marfà, absent per malaltia, i del President de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, (IMAC abans PMC), és a dir el regidor de cultura, Sergi Penedès, també absent per motius d'agenda.

La primera de les intervencions va anar a càrrec de Ma. Àngels Soler, qui va destacar el fet d'haver estat una temporada molt interessant, que va permetre treballar amb diversitat d'àrees i de persones.

“S'han presentat conferències incloses en catàleg sobre la història del viatge, i malauradament, amb molt poca afluència de gent”.

També va fer esment dels seminaris que es varen fer amb col·laboració amb Can Xalant, i amb una molt bona afluència de públic – més de la que es va poder acollir - fet que va sorprendre als mateixos organitzadors, tot explicant també els excel·lents resultats obtinguts amb els tallers, i la cooperació amb les escoles, permetent a l'alumnat iniciar-se en el desenvolupament artístic.
Dins els programa, també es varen incloure xerrades sobre teatre, realitzades per Toni Cabré, visites guiades i algunes activitats de l'associació Amics de Ca l'Arenas.

Soler va manifestar la seva gran satisfacció de poder tenir cura del fons Arenas. “És molt divertit treballar amb el llegat Arenas. Hi ha obres molt inèdites envers a lo que esteme acostumats. Amb les quatre exposicions del Menjador, s'ha demostrat el gran amor de Jordi Arenas pels clàssics i la influència dels mestres italians”.

Va indicar també, la doble vassant d'Arenas com a mestre i com alumne, (hi ha un munt de notes i d'apunts) “emmirallant-se amb els clàssics”, i com a través del mar va poder treballar amb les infinites possibilitats del cromatisme del blau. Tot plegat, li permet a Ma. Àngels Soler descobrir un Jordi Arenas desconegut. “Les aquarel·les sobre el mar són les més nombroses que té, al igual que el seu germà Jaume, a qui aviat es farà un homenatge”. Com a paraules finals de la seva intervenció, Soler va reconèixer que en referència als germans Arenas “vas descobrint aspectes realment enriquidors”.

Seguidament, Mireia Blesa va prendre el torn de la paraula, per parlar breument de les cinc exposicions de la Sala 1, de les quals, tres de elles varen correspondre a artistes mataronins: Santi Estrany, Santi Clavell i Josep Novellas. Les altres dues, una amb col·laboració amb el Museu Marítim, mitjançant intercanvi, i l'altra gràcies a Santiago de San Pedro, i a un avant passat seu, Ángel de San Pedro Aymat, que va participar com militar a la guerra de Cuba, i de la que va reflectir escenaris de la guerra, a través de 126 dibuixos sobre paper amb blanc i negre i color.

Clavell amb el seu viatge interior, Estrany amb les seves habituals geomètries i Josep Novelles amb la seva particular visió sobre Austràlia, Guadix i Pompeia, van constituir la base de les mostres esmentades.

L'acte de presentació va acabar amb la intervenció de Gisel Noè, i que té cura de l'àmbit d'art contemporani del centre. “S'han fet disset exposicions entre individuals i col·lectives, en un intent de derivar l'art cap a nous públics”. Per a Noè, cal buscar obres d'art contemporani, tenint en compte que Mataró és, sembla ser, un referent a Catalunya dins aquest àmbit. Hi ha hagut vuit artístes de producció basada específicament en el viatge, “que és un tema físic però també molt metafísic, i que permet disfrutar de formes d'expressió”.

Finalment, Noè també va comentar aspectes del programa d'arts visuals, de les dues tendències que té el centre de col·laboració amb escoles i també amb la Xarxa Tranversal. “Tot això configura un procès que té continuitat amb la temporada 2008-2009, que s'inaugurarà el proper dia 4 d'octubre. El dia 30 de setembre, hi haurà però, una roda de premsa”.

L'acte de presentació va acabar amb un especial homenatge a Eduard Comabella, amb el film “Comabella Sub”, testimoni dels darrers dies de la vida de l'artista. Si bé la pel·lícula és de pèsima qualitat cinematogràfica – es va rodar a mitjans dels 80 amb el format VHS, val a dir que té un profund sentiment i sentit de testimoniatge, d'una personalitat incompresa i atormentada. D'una durada d'aproximadament mitja hora – ha estat recentment adaptat al format DVD – el film mostra l'entorn on vivia Comabella – de qui es previst una exposició / homenatge el proper mes de desembre a Can Palauet - i la seva darrera mostra a la que les hores era la gal·leria Minerva – abans antiga Impremta Minerva.

En las paraules de presentació del film, a càrrec d'un amic seu, es va informar al públic del caràcter i personalitat de l'artista, detalls de la filmació i alguns personatges que intervenen.

No comments: