Sunday, September 28, 2008

SIGNAT I RUBRICAT, ANTONI LUÍS (I): Discursos

Des del dia 13 fins al proper 28 de setembre, la sala d'exposicions de la Associació Sant Lluc per l'Art, acull una retrospectiva del seu actual president, Antoni Luis, sota el títol Ad Hoc. Prop d'una quinzena d'obres, de format mig i gran, realitzades expressament per les darreres exposicions Col·lectives Sant Lluc omplen les parets d'aquesta petita sala, com a mostra de l'evolució personal i artística de l'artista.

En les diverses exposicions que organitza l'entitat, és sempre el seu president qui fa la presentació, però aquest cop, donades les circumstàncies, va ser Miquel Faidella, membre de la junta, va ser l'encarregat de la mateixa, en presència d'un auditori d'amics i col·legues de la Sant Lluc, i de l'alcalde de Mataró Joan A. Barón, amb la seva esposa.

Faidella, va destacar el to personal i cordial de Luis en les seves presentacions, fent sentir a l'artista la importancia que té. Tot passant directament a glossar la figura de Luis, en va senyalar la versatilitat de temes de les seves obres, i la seva trajectòria artística, tot i que la seva obra no es prodiga massa en exposicions.

S'ho creu lo de la col·lectiva. Gesta l'obra a presentar per vacances...” Faidella també va remarcar la tenacitat i perseverança, tant a nivell artístic i com a president de l'ASLL, des de fa deu anys.

Faidella no se'n va estar de comentar algus aspectes tècnics de l'obra de Luis, i també ressaltar la seva personalitat, en les bassants d'amic, company, i com a president - “president exigent” de l'entitat, desprès d'haver recollit el testimoni de Jordi Puiggalí, qui l'havia recollit de Jordi Arenas, i agafant les brides de l'entitat, amb la col·laboració “d'un equip fidel i entregat. Un equip d'amics amb dedicació absoluta. Sembla que no mani, però hi es d'una manera decidida...”.

En reconeixement i homenatge a la seva persona, la junta, per unanimitat i sense el seu coneixement, li va concedir la insignia d'or de l'entitat, que la seva esposa Núria li va posar.

Luis, que va agrair el gest no sense una certa recriminació, en to de broma, per descomptat, es va adreçar als presents tot posant de manifest el suport de l'equip de persones que formen la junta. “... gent estupenda. Tinc un equip com el que tinc i que podem fer les coses que fem, i per tenir la dona que tinc”.

Respecte a Ad Hoc, va confirmar el fet de haver realitzat cada quadre exposat expressament per la col·lectiva. “Tot l'any faig de president. Quan ve la Sant Lluc vull ser original i expressiu...” No se'n va estar de recolzar la tasca del jurat, de qui valora la seva honestedat – un dels membres del jurat d'enguany, i regidor de l'ajuntament, Ramon Bassas hi era present – i en referència a la seva actuació, va explicar l'anècdota de com l'any 1996, una sèrie d'obres varen ser invalidades pel jurat d'aleshores, i Caixa Laietana, considerant que també eren mereixadores de ser exposades, les va col·locar a l'aparador de la sala d'exposicions d'aquell moment, emplaçada a la Riera. No obstant, les artistes exhibits, varen considerar-ho una “pública vergonya”, però el públic en general no se'n va assabentar, i més d'un cop mirava l'aparador però no entrava dins la sala.

En les seves paraules finals, va fer un clam perquè els artistes treballin expressament per aquesta mostra.

L'acte va concloure amb la intervenció de l'alcalde Barón, que va manifestar que tan sols venia a veure l'exposició i que estava molt content per la mateixa. Reconeixent que no hi entén d'art i que la valoració de l'obra ja la faran els crítics, l'alcalde va remarcar especialment la faceta de Luis com a ciutadà i la seva tasca envers la ciutat, a través d'aquesta entitat i de les seves activitats. “Sempre seiem i parlarem”.

Fent-se resó de l'acabament del període estival “Desprès de l'aturada de les Santes, l'art torna a Mataró”, va manifestar la seva expectació per la Sant Lluc d'enguany. “El nivell dels artistes de Mataró és molt més alt. La ciutat és un referent i tot això vol dir que va bullint, que hi ha vida cultural i artística a Mataró. És una evidència contrastada”.

Finalment, l'alcalde Baron també va tenir paraules de felicitació per l'equip de la Sant Lluc i de reconeixement per la gent dels Dimarts al Llimoner i la seva darrera exposició, tot manifestant el seu suport a la biennal Torres García, i el seu desig de consolidació a nivell internacional, amb la implicació de l'administració local.

No comments: