Thursday, September 25, 2008

FOMENT MATARONÍ – VI CICLE DE CONCERTS:MAGNÍFIC RE-INICI DE TEMPORADA. (I) INTRODUCCIÓ

Si Salvador Brotons al capdavant de la simfónica de Granollers, va finalitzar la primera part de la VI temporada de concerts, amb una actuació absolutament desigual, que gens s'avenia amb el seu prestigi, no ha estat així en el començament d'aquesta segona part, gràcies a una excel·lent i rellevant actuació del guitarrista Yorgos Arguiriadis i l'orquestra Terrassa-48, que el 19 de setembre d'enguany, varen intepretar obres Gustav Holst, Xavier Turull i l'estrena mundial del Concert per a guitarra i orquestra núm. 1, que el compositor Ferran Cruixent ha dedicat al guitarrista d'origen grec.

Davant d'un escàs públic – al voltant del centenar de persones, i com de costum, sense cap membre destacable de la cultura mataronina – el vice-president de l'entitat, Antoni Vilà, es va adreçar als presents, donant la benvinguda a la continuitat de la temporada, i glosant als intèrprests de la vetllada musical, tot recordant la brillant interpretació del conegut Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, el 2 de juny de 2007.

A manera de “pre-concert talk”, Vilà va informar a l'auditori de les característiques que varen composar el programa. En referència a Moorside Suite, de G. Holst, aquesta obra va ser composta per un encàrrec de la BBC al compositor anglès, que anava destinat al concurs nacional de bandes, de l'any 1928, com a peça obligada a ser interpretada per tots els conjunts. L'any 1952, el compositor Gordon Jacob, va fer l'adaptació a orquestra de corda.

La segona obra del programa, Ronda a la Memòria de Manuel de Falla, va ser composta per Xavier Turull, músic nascut al 1922 i traspassat l'any 2001. “Va desenvolupar una destacada activitat creativa, amb gran influència de les novetats d'Europa”.

Compositor amb domini del llenguatge tradicional de les obres de Manuel de Falla, el guitarrista Josep Hernández li va encarregar l'obra, que amb posterioritat, Jaume Torrent va arranjar “Es perceb la música molt propera al llenguatge nacionalista, emulant amb elements andalusus al mateix Falla”

En la segona part del concert, l'esperada estrena del concert per a guitarra i orquestra núm. 1, del compositor Ferran Cruixent, present a la sala, i per descomptat, tot un goig pel Foment Mataroní. Una obra ambiciosa i de grans diversitats (...) oferim aquesta estrena en un moment de gran interès, i que serveix de referent a aquest VI cicle de concerts”.

Però si aquest era el programa oficial, Yorgos Arguiriadis va oferir al públic una agradable i exquisida sorpresa musical. Concretament dues obres breus: Un dia de novembre, de Leo Brown i Invocación y danza de Joaquín Rodrigo.

No comments: