Sunday, January 17, 2010

LA BEATIFICACIÓ DEL DR. SAMSÓ

El proper dissabte, 23 de gener, Mataró viurà un esdeveniment únic en la seva història, i aquest blog i aquesta cronista accidental, arxivera per vocació i amant de les humanitats, també en volen i tenen el deure de fer-ne reso.

La Congregació per a les causes dels Sants de Roma, va donar el passat mes d'octubre del 2009, el seu vist i plau perquè el rector-màrtir de Santa Maria durant la guerra civil espanyola, Josep Samsó, sigui beatificat en la data ja esmentada. La seva vida exemplar i les causes de la seva mort, només pel fet de ser capellà i per odi a la fe, han estat arguments prou contundents perquè es porti a terme aquesta beatificació.

I tot i que no ho sembli, la societat civil, amb sentiments i que professa la religió catòlica, i que no se n'amaga de fer-ho, s'ha movilitzat convenientment. Però les mostres de bona voluntat, no donen els fruits esperats en entusiasme i organització, ni per part de l'Ajuntament -totalment al marge de l'esdeveniment, tot i que l'alcalde i consistori i voldran ser-hi presents, que no sigui dit – ni per la comissió organitzadora, massa vinculada a una església progressista i apòstata, i que es limita a complir l'expedient.

Desgraciadament, aquesta beatificació, no té ni tan sols compte amb l'entusiasme del bisbat de Barcelona. I és clar, beatificar a un capellà que va ser afusellat al cementiri de Mataró l'1 de setembre de 1936, sense judici previ, per un escamot anarquista “descontrolat”, però que seguia perfectament les directrius marcades per alguns membres del govern de la ciutat d'aquell moment, i per la direcció anarquista, no senta gaire bé a aquells que defenen els diferents governs republicans, com si tot anés com una seda durant aquells anys, quan la realitat i els testimonis indiquen que era un caos i un regne de terror.

S'ha treballat durant molts anys per aconseguir aquesta beatificació, s'han donat proves del digne, lleial i honest comportament del Dr. Samsó durant tota la seva vida, i desgraciadament va ser la víctima propiciatòria d'una conspiració.

La història i els seus esdeveniments tenen un origen humà, i com a humans, l'encertem i ens equivoquem, i precisament, el que ens fa dignes de ser humans és saber rectificar i reconèixer les errades, sense odis ni rancúnies, sinó acceptant que els fets es produeixen, i que el temps i l'entorn històric també tenen influències.

Ens hem de sentir molt honrats com a mataronins de que la ciutat aculli aquest esdeveniment. I dic la ciutat, tot i que la cerimònia es celebrarà dins la basílica de Santa Maria. Mal dia i mal lloc l'escollit, doncs cal tenir en compte que també és la primera beatificació que es fa fora de Roma, i que vindrà gent d'arreu de Catalunya.

Per primer cop en molts anys, Mataró sortirà a les planes dels diaris, no en la secció de successos, sinó en la de societat, perquè desprès del 28 d'octubre de 1848, la capital de la comarca del Maresme, el 23 de gener de 2010 tornarà a fer història.

No comments: