Monday, September 06, 2010

NOVAMENT EL DIBUIX INICIA LA TEMPORADA A LA SALA D’EXPOSICIONS DEL COL·LEGI D’APARELLADORS


L’arribada del mes de setembre, dona el tret de sortida a l’Associació Sant Lluc per l’art, per l’inici d’una nova temporada artística. I ho fa des del Col·legi d’Aparelladors, i al igual que l’any passat, amb el dibuix com a protagonista.

Passió pel Dibuix, segona edició, contempla els treballs presentats per cinc artistes mataronins: Albert Alís, Josep M. Codina, Alberto Romero, Francesc Bas i David Vergés, tots homes - recordem que l’any 2009, varen ser cinc dones – dels que habitualment tenim referències pictòriques, essent el dibuix tot un repte tècnic pels artistes i visual per l’espectador.

Inaugurada el divendres, 3 de setembre, Antoni Luis, com a president de l’ASLL va destinar els minuts inicials de la seva intervenció,a demanar excuses per la petita confusió d’horaris, motivada per l’homenatge que la Fundació Vila Casas de Barcelona va retre el mateix dia i similar hora a Emília de Torres, activa col·laboradora artística en moltíssimes edicions de la col·lectiva Sant Lluc.

Destacant la clau masculina de Passió pel dibuix, Luis va fer referencia a l’obertura de la temporada, precedida, però per dues exposicions més, la de l’Espai Capgros dedicada a Marc Llacuna i Gal-Art, amb l’homenatge a Salvador Pujol.

Comparant la proliferació d’exposicions amb una bona collita de verema, fent esment de la inestimable contribució del Col·legi d’Aparelladors i de Teresa Roig com encarregada de les diferents mostres, informant de les properes exposicions (dia 4 de setembre a la sala Casal Aliança Fotografies de Montse Salguero, dia 10 a la Presó, mostra de gravat i 16 de setembre inauguració de la Col·lectiva Sant Lluc), Luis va centrar-se en els treballs dels cinc artistes presents dins aquesta mostra que “compleix abastament les expectatives creades...”.

Va agrair a Joaquima Romero, vidúa de Francesc Bas la seva col·laboració en la tria de l’obra exposada, i evitant glosar l’essència del dibuix dins l’art de la mateixa forma que l’any 2009, Luis es va decantar per comparar aquesta tècnica artística amb un bon plat d’arròs, on segons va dir Josep Pla en el seu llibre El que hem menjat, la base fonamental és un bon suc fregit.
La seva intervenció va acabar amb la lectura d’un petit paràgraf d’aquest llibre, tot definint: “el dibuix és a l’art lo que el suc fregit és a un bon arròs. L’essència de l’art hi és ben present, des de la subtilesa d’una línia fins al dibuix estructurat. Els artistes ens sentim moguts per les passions pel dibuix, a fi de no deixar a part un principi primordial: el de la cultura; cal créixer com a societat i persones”.

En nom de l’ASLL, de qui Francesc Bas en va ser autor de l’actual logotip, Antoni Luis va fer lliurament a Joaquima Romero de la petita paleta de plata, símbol de l’entitat, amb el compromís d’organitzar una antològica del dibuixant i dissenyador gràfic traspassat.En nom dels artistes, Albert Alís es va adreçar al públic present, - com sempre amics, col·legues, familiars i tan sols un polític despistat, Francesc Masriera, regidor de l’oposició nacionalista, que en prou feines més de quatre coneixen, i un altre, nacionalista radical, membre del Consell de l’Imac, Ramon Prujà - tot comentant la frase d’Edgar Degas, conegut pintor impressionista del segle XIX, famós per les seves escenes de ballet, esmentada en el títol de la mostra: “El dibuix no és la forma, és la manera de viure la forma”, i destacant la nuesa en que els artistes s’expressen a través del dibuix “El dibuix és un acte íntim, tant que el dibuix és una manera de mostrar la forma”.

No comments: