Veritablement, contemplar al bell mig de la primera planta de l’Ateneu Caixa Laietana el pas de la Mare de Déu dels Dolors, pertanyent a la Germandat de Jesús Captiu, “reluciente como los chorros del oro”, pot semblar sobtat i estrany. No és l’entorn habitual, i pel recolliment espiritual que impliquen les talles i les imatges processionals, sembla “fora de lloc”.
Però en absolut desmereix l’entorn. Ben al contrari, l’Ateneu Caixa Laietana ofereix fins al proper 20 de març una exposició única, tant per la temàtica com per la procedència dels elements expositius: Setmana Santa, Pas a Pas.
El passat 10 de febrer va tenir lloc la inauguració de la mostra, que compte amb la participació de les nou confraries de Mataró, inclosos Els Armats, i que ha estat coordinada per la Comissió de Setmana Santa Mataró – que enguany celebra el seu XVé aniversari – i al fet que la capital del Maresme es convertirà durant els dies 25, 26 i 27 de febrer en la seu del V Congrés Català de Congregacions, Confraries, Germandats.
La inauguració va estar precedida per la benedicció de l’exposició per part l’arxipreste de Mataró, Mn. Josep Segimon, seguit del torn de discursos, de lo més ensopit que es poden imaginar, i no per la seriositat del tema, sinó perquè la pràctica oratòria dels parlamentaris en qüestió, era més que qüestionable. Més haguéssim guanyat de resar el rosari.
I mira que hi havia públic com per poder lluir-se: gent de totes les edats pertanyent a les diverses confraries, gent de missa, gent del carrer, entitats varies, els polítics, que no es digui que no ens fem la foto, a excepció de: Atenció Ladies and Gentlemen no s’ho perdin: DE L’ALCALDE i DEL REGIDOR DE CULTURA. Ohhh!!! Però mira per on, no els varem trobar a faltar. Ja es hora que ens acostumem a canviar de personatges. L’alcalde l’anomenaven candidat – i no hi havia més dies? – i el regidor de cultura estava malat (és d’esperar que ja estigui del tot recuperat)
Boter de Palau, en representació de l’entitat de crèdit, i com a president de la mateixa –segons vox populi aviat en propera substitució, per acabament de mandat – va destacar la polivalència de la sala per acollir tota mena de mostres.
“Setmana Santa Pas a Pas, però com que soc vell, diria que Misteri a Misteri”, indicant tot seguit la distribució expositiva de les dues plantes, per recordar a continuació les seves pròpies vivències de l’entorn processional. “on hi participava tota la ciutat (...) Aquesta exposició mostra aspectes històrics i documentals".
Tot informant als presents de la presentació del llibre escrit pel bibliotecari de la Biblioteca Episcopal del Seminari de Barcelona, (això no es va dir però ho se jo), Xavier Alarcón, i prologat pel doctor en història contemporània, Ramon Reixach, Boter de Palau continuar comentant diversos aspectes de la Setmana Santa, com el calendari processional, tradicions molt arrelades com la “d’anar a matar jueus”, les repercussions del Concili Vaticà II en referència a aquest esdeveniment. Tot i així “les processons son un acte de professió de Fe, però també un exemple de participació col·lectiva i de cohesió social, amb el fet d’aglutinar gent de diverses procedències que realitzen un esforç en sortir al carrer...”
Boter de Palau va acabar la seva intervenció, tot remarcant el fet de contemplar el fet processional i el seu entorn com a “manifestacions vitals que des defensen més des de la Fe que del racionalisme”, del procés d’integració que han constituït les processons – en aquest moment es va mostrar colpit d’estar parlant a un auditori amb la presència imponent del pas de la Mare de Déu dels Dolors – i finalitzar amb els felicitacions de rigor.
No comments:
Post a Comment