Tuesday, February 01, 2011

EXPOSICIONS (Tàpies) i SUBHASTES (Artinternacional.com)
Fins al passat 16 de gener, la Fundació Palau i Fabra de Caldes d’Estrac va acollir de forma temporal la mostra Antoni Tàpies: Mirant la mà... on es varen exposar un conjunt de 43 obres originals, datades entre el 1998 i el 2008, distribuïdes en dos àmbits, un d’ells el que va donar títol a la mostra i l’altre corresponent a obres realitzades entre el 2007 i 2008.

Gràcies a la col·laboració del pintor, poeta i assagista Pere Jaume Borrell i Guinart, més conegut artísticament com Perejaume, i l’excel·lent disposició d’Antoni Tàpies, el visitant va poder contemplar una obra on malgrat el pas dels anys, Tàpies - que continua amb un estil propi dins l’avantguarda, sense influències externes i marcant tendència- va exposar com la seva particular simbologia i el seu singular concepte d’espiritualitat, van units... de la mà: mans constructores, mans benèvoles, mans destructores, mans tendres, mans brutes o mans netes, mans lligades, mans i peus... gest i abstracció, expressió i moviment en perfecta cohesió amb la forma anatòmica humana.

Tot i que Tàpies és prou conegut per la seva pintura matèrica – pintura abstracta realitzada amb materials diferents als tradicionals – en aquesta mostra, justament segueix la “tradició”. La majoria d’obres estan realitzades principalment en tinta i llapis sobre paper, tot i que si pot trobar alguna combinació com pintura, vernís i collage.

És oportú deixar que les paraules de Palau i Fabra, que es poden llegir en una de les cartes exposades, datada el novembre del 1987, parlin de l’obra de l’artista: “El llenguatge de Tàpies oscil·la entre el tacte visual i el tacte digital. L’ull pot veure, però també pot tocar. Molt sovint, l’esforç de l’artista se centre en l’obtenció d’aquest tacte visual, d’aquest cridar-nos l’atenció a través d’una materia o d’un objecte, que esgarrinxarà la nostra mirada, que la importunarà i la retindrà (...)”. El dia de la clausura, l’artista Antoni Llena va realitzar una visita comentada.

Si l’obra de Tàpies es pot visitar, també es possible, si així es desitja, adquirir-ne de forma ràpida i discreta, mitjançant les anomenades subhastes on line. La firma ART INTERNACIONAL (http://www.artinternacional.com/), de Mataró, és una nova plataforma, activa i directa, que amb criteris de màxim de rigor i professionalitat, ofereix a través de la seva web, la possibilitat d’adquirir, a preus interessants, dibuix o pintura dels segles XIX i XX, obra gràfica del mateix període, o articles de joieria i rellotgeria. Una forma molt més dinàmica, moderna i àgil, sense limit de temps, que evita l’assistència presencial a una sala de subhastes, i que acosta l’ART a qualsevol ciutadà, incondicional del mateix, o entusiasta de les antiguitats, sense que s’hagi de tenir un patrimoni elevat, però que es vulgui sentir posseïdor d’una part de la creativitat humana.

No comments: