Saturday, May 14, 2011

4ª BIENNAL TORRES GARCÍA DE PINTURA: KO TÈCNIC – DISCURSOS: SUSANA FERNÁNDEZ i MARIA ÀNGELS TORRES


L’agilitat de l’esdeveniment va quedar interrompuda per la intervenció de la Consul General del Paraguay Oriental, Susana Fernández, on amb un discurs que recordava a Fidel Castro o als Documentals de la 2 (idea aquesta suggerida per l’amic Pere Màrtir Brasso. Gràcies Perem!!!), i dels que tots varem desconnectar tranquil•lament de bon principi quan va començar amb lo de “la presència del arte plástico en Uruguay”, passant per “el arte en Uruguay se fue afianzando a través de las tertúlias familiares exteriorisadas en las vacasiones artisticas”, passant pels “primitivos artistas nacionales que desde los albores de la patria hasta mediados del siglo XIX, contribuyeron a la formación del patrimonio artistico nacional”, per acabar amb la més que coneguda biografia de Torres García.

No obstant, pràcticament amb menys d’una hora es va enllestir tot, gràcies a la breu, brevíssima (i com s’agraeix) intervenció de Maria Àngels Torres, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, en representació de Ferran Mascarell, Conseller de Cultura. (De fet és més llarga aquesta crònica que el que va durar l’acte).

Amb les salutacions i enhorabones de rigor, (i mentre durant tot l’acte els telèfons mòbils no paraven de sonar), Torres va repetir la consigna prodigada ara des de la Gene: “És la societat civil la que ha de promocionar la cultura i l’Administració ha d’estar al costat de la gent”. >(Ho dic perquè en la inauguració del 39 Saló de Maig, el representat de la Generalitat en terreny cultura, i que també va substituir a Mascarell, Jordi Agràs, va dir el mateix). Tot recordant el Noucentisme, i la tasca de gent com els germans Arenas, Manel Cuyàs, Marc Zaragoza, etc., (ei, la noia duia la lliçó ben apresa), va concloure el seu discurs tot dient: “Aquest Mataró va crear el clima per posar en marxa la cultura”.

1 comment:

Pere-Màrtir said...

De res, Marta. És que els discursos de més de 3 minuts són inaguantable: aquí i a la Xina Popular...