Sunday, April 16, 2006

HOMENATGE A L’ESPORT MATARONÍ


Poques vegades, el món de l’esport és reflectit en una sala d’exposicions de caire general, i fora de l’àmbit estrictament esportiu.

Per tant, és d’agrair que el Patronat Municipal d’Esports, conjuntament amb l’Ateneu Caixa Laietana, commemori el 50è aniversari de la Nit de l’Esport a través d’una mostra fotogràfica i documental, - que romandrà oberta fins al proper 7 de maig - d’un esdeveniment que va sorgir de l’empenta i entusiasme del periodista Josep Gomà, quan al 1952 va fer el primer intent d’organitzar un concurs per escollir als millors esportistes de Mataró, tal com diu el primer dels plafons informatius de l’exposició, a través del seu programa de Ràdio Maresme “Carnet Esportiu”.

La iniciativa va veure els seus fruits quan el 4 de gener de 1955, Josep Gomà, Ferran Ferrer i Josep Llibre varen organitzar al 1a. Edició de l’Esport Mataroní, on varen tenir cabuda tant el futbol, com els escacs, l’atletisme, la boxa, etc.

La 2a. Edició al 1956, ja va comptar de ple amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, i va tenir lloc a l’Hotel Suizo (ara seu central del BBVA, Camí Ral –cantonada c/ Sant Agustí).

La festa de l’esport mataroní creix imparable durant els anys seixanta, on sorgeix la creació del Patronat Municipal d’Esports, l’any 1966, i es trasllada al Velòdrom per tal de donar cabuda al mun de participants de les diferents tècniques esportives. Durant els anys setanta, es bat el record de participants i assistència de públic, i al 1975 es crea la “Mata d’or”, concedint-se la primera Josep Gomà.

L’increment de públic planteja a l’Ajuntament el trasllat de la Nit de l’Esport anual al Palau d’Esports Josep Mora, essent però l’actual seu de la celebració de l’esdeveniment el Pavelló Eusebi Milian.

Dins la mostra, podem veure guardons i trofeus concedits al llarg de la història d’aquesta commemoració, al igual que la torxa olímpica de Barcelona-92 o mascotes de diversos Jocs Olímpics: L’os Misha de Moscu-1980, i per descomptat, en Cobi-92.

Cal destacar com a través de les fotografies, el visitant observa el canvi d’èpoques: dels vestits i corbates, i per tant de la solemnitat i seriositat dels anys cinquanta fins a mitjans dels setanta en la recollida de guardons, a la informalitat de les peces esportives dels vuitanta fins l’època actual, on la Nit de l’Esport presenta una imatge més superficial en el seu aspecte estètic, fet aquest també reflectit pel programa de mà de l’exposició.

L’esport és un element de la societat actual que convoca a la participació i a la competició, a la superació física i al repte per l’ésser humà que amb esforç, constància i tenacitat pot assolir la meta que es proposi. Per tant, la llista d’honor que comença al 1972, en realitat hauria de tenir el seu inici amb els Galvany, Faura, Ornaque, Timoner, Boquet, Galiana, Arcadi Valls...per tan sols anomenar-ne uns quants, de l’època dels cinquanta, llunyana però que va existir. Persones que sentien l’esport com una forma de viure.

No comments: