Sunday, July 09, 2006

CENTRE CA L’ARENAS-1: L’ESPLENDOR DEL DIBUIX CLÀSSIC


Després dels “fastos” del dia de la inauguració, el passat 1 de juliol, del Centre d’Art de Ca l’Arenas, d’una polèmica encara vigent, disfressada de fons d’art, però amb una clara arrel política, que en absolut s’hagués avingut amb l’anima sublim de Jordi Arenas, arriba a l’hora de contemplar amb serenor, tranquil·litat de públic – tan sols hi havia quatre persones en tot l’equipament en el moment de fer la crònica - i examinar amb cura el centre d’art i les seves exposicions.

Les mostres exhibides han seguit un criteri únic: el retrat. S’haguera agraït, simplement com a contrast i per variar, una mica de paisatgisme. No obstant, tenint em compte que Jordi Arenas va fer més de 600 retrats de mataronins, un monogràfic al aquesta temàtica també té el seu interès.

“L’elegància del retrat” és la mostra que de Manuel Cuyàs i Duran, bon amic d’Arenas i traspassat fa un any, és pot veure en la sala 1 del centre.

Un títol escaient per una personalitat tant distingida com era el Sr. Cuyàs. El visitant podrà apreciar el domini perfecte de la tècnica del dibuix a ploma: precís, acurat, elegant, de traç enèrgic i sobre tot molt imaginatiu. Tal com molt bé diu Carles Marfà en el programa de mà: “Sense trencar els cannons, té una singular manera d’expressar-se que personalitza la seva obra”. És de destacar un quadre especialment sorprenent: Teresa Gibert i Terri vistos des del segon pis de Can Cuyàs, i la profunditat del retrat del finat poeta Punsola,

Del seu bon amic Jordi Arenas, Manuel Cuyàs va realitzar bastants dibuixos, exposats en el que era el menjador de la casa, i on es pot apreciar amb tota la intensitat la profunditat de la mirada d’Arenas, i l’aspecte auster i disciplinat de la seva forma de treballar, no exempt d’alguns tocs d’humor.

Pel que fa a Manuel Cuyàs, es poden veure uns pocs quadres fets al oli pintats per Arenas, i on en sense dubte, el “senyorio”, l’aplom i la distinció de l’artista hi queden perfectament reflectits.

Ambdós, mestres en el seu estil, són realistes alhora de fer el retrat, però mutuament capaços d’extreure i exposar la personalitat de l’altre.

Val a dir que hi ha un complement d’aquesta mostra; l’exposició que fins el proper 27 de juliol, presenta el Museu Arxiu de Santa Maria: “Manuel Cuyàs, obra gràfica”, on el visitant podrà comparar l’elegància del dibuix, amb el dinamisme, la traça àgil i l’exquisit sentit de l’humor de l’artista.

No comments: