Sunday, July 02, 2006

LES SANTES GRÀFIQUES-2005


Per 14è any consecutiu l’Ateneu Caixa Laietana conjuntament amb el Patronat Municipal de Cultura ofereix una retrospectiva fotogràfica de la passada edició de la Festa Major de Mataró: A PROP DE SANTES.

Sergio Ruíz cap de fotografia de l’ editorial Cap Gros ha estat l’escollit en aquesta ocasió per mostrar la seva particular visió, professional i alhora ciutadana de Les Santes-2005.

En la inauguració el passat 29 de juny, un nombrós públic, principalment col·legues de professió, companys de feina i membres de diversos col·lectius i entitats, participants habituals en la Festa, hi era present. Fins i tot, Televisió de Mataró que té per norma habitual no assistir mai a aquest tipus d’esdeveniments, va fer costat al seu col·lega.

En la presentació de l’acte, Ricard Navarro, cap de l’Obra Social de l’entitat va qualificar el treball de “lloable i interessant. S’aprecia el fotògraf”. Desprès de donar la benvinguda al presents, va cedir la paraula a Ruiz, que més acostumat a les imatges que a l’expressió verbal, va indicar que tenia poc que explicar: “prefereixo que ho veieu i que ho disfruteu”. Content i satisfet de la tasca feta, va agrair a la comissió que el va triar, als periodistes que li han fet el text del programa, i a Caixa Laietana la seva col·laboració, manifestant al mateix temps: “la feina de fotògraf és la meva vida. Em permet conèixer gent, coses, etc. És impressionant”.

Finalment, l’alcalde Joan A.Barón, va fer incidència en que “desprès del cartell i la seva polèmica, aquest és el primer acte de la festa”, i en paraules aproximades a les de l’any passat, va convidar a la participació.

Va destacar que a través d’internet, ja havia visitat virtualment la mostra, destacant especialment els detalles de tendresa, “és una exposició per iniciats i que es pot apreciar en cada imatge, en quin moment de la Festa correspon la foto”.

Des d’aquesta crònica es comparteix la bona opinió de la mostra, i no de deixa de sorprendre que bo i les catorze edicions, sempre hi hagi quelcom nou per trencar allò de "Però si ja s'ha vist tot de Les Santes". Tot i que qualsevol visitant de fora trobaria pocs elements identificatius propis de la Festa Major, a excepció d’en Robafaves i dels castells dels Cap Grossos, cal fer incidència en que el treball exposat és professional, de gran qualitat, imaginació, i amb excel·lents contra-picats. Una visió de color diürna i de llum nocturna, en especial la màgia del cremat i per sobre tot, de calor. Primers plànols on s’extreu una expressió de profunditat novedosa, fins i tot en la dolçor de la mainada, que ja va deixar entreveure fa uns deu anys Teiè Cusachs en la seva exposició de Santes, però que amb Ruiz tenen una connotació que encurioseix al visitant.

Sergio Ruiz, que de dues mil fotografies fetes ens en mostra quaranta, demostra facultats i constància. És ben apreciat per tothom i és d’esperar que amb el pas dels anys pugui formar part, amb nom propi, de l’art fotogràfic.

No comments: