Sunday, July 09, 2006

CENTRE CA L’ARENAS-2: EL RETRAT I LA HISTÒRIA


El primer pis del centre presenta una part del patrimoni mataroní, aquell que al llarg de la història els ciutadans han anat dipositant com a fons del museu, o que el propi consistori hagués adquirit per diversos motius.

“Senyors i Senyores: mirades contra el temps” és el títol de la mostra que durant un any – pot ser si que massa temps – es podrà veure en el primer pis d’aquest Centre.

La qualitat artística és indiscutible però el més interessant de tot és el passeig per la història que suposa aquesta exposició. El retrat mostra no tan sols sentiments, emocions, status econòmic, distinció, etc., sinó que és reflex d’una societat i d’un temps històric. Des de l’edat mitjana amb les escultures de Sant Cosme i Sant Damià, fins al segle XX amb Nelly Harvey i el seu retrat de dama de 1924, el visitant fa un recorregut a través de personalitats de la nostra ciutat. Però també es pot observar com els mataronins contemplaven l’entorn exterior al marge de la vila.

Com eren Narcís Monturiol, com vestien els cavallers del segle XVIII, quin era el nivell que representaven un mestre d’obres com Josep Simón i la seva esposa, quin aspecte tenia Ferran VI d’Espanya, rei de curt regnat, la renaixença amb el retrat de M. Güell i Campasol, una mataronina com Concepció Mora, i un llarg etc. hi son presents en aquesta mostra.

Pintors com Frederic Català i Sabater, Josep Cusachs i Cusachs, Ramon Martí i Alsina, Joan Vila i Morera, Josep Ma. Recoder i Borràs, el mateix Jordi Arenas i alguns autors anònims reflecteixen un temps i un país, una visió artística i un moment històric.

“Flashback i Bénédicte Desrus” són exposicions dignes de l’Espai F i que no mereixen comentaris .

L’art de Jordi Arenas va ser desvirtuat en els anys seixanta i en la transició per les corrents avantguardistes que el consideraven conservador i poc innovador. Resulta contradictori que el llegat Arenas es vegi barrejat amb art contemporani de poca qualitat i escassa preparació acadèmica. El Centre d’Art de Ca l’Arenas mereix un respecte al llegat i consideració per l’ART, que pot ser molt actual, doncs hi ha creadors absolutament innovadors dignes de l’equipament. Només cal visitar l’exposició Joves Artistes de la Sant Lluc a la Sala que Fundació Caixa Laietana té a la plaça Santa Anna de la nostra ciutat.

No comments: