Sunday, July 09, 2006

VENÈCIA I L’ENCÍS DE LA LLUM NOCTURNA


Manuel i Clara Contreras són una parella de fotògrafs ben coneguts dels mataronins aficionats a les arts plàstiques.

Membres dels “Dimarts al Llimoner”, i de prestigi demostrat i reconegut en el món de les arts gràfiques, exposen en el Casal Aliança del carrer Bonaire, 25, dins la sala de l’Associació Sant Lluc per l’Art: “Venècia: ombres i llums”, un conjunt de fotografies realitzades fa dos anys, per primavera, en un viatge a la ciutat dels canals.

Antoni Luis, president d’ ASLL va ser l’encarregat de fer la presentació de la mostra, destacant la seva basant artística i tècnica: “No hi ha prou amb unes imatges. S’ha de tenir gust i sensibilitat artística. En l’art, les eines són el mitjà”, varen ser paraules de Luís, que també va glossar la figura de Contreras en referència tant als seus estudis a l’escola Massana i a la Llotja de Barcelona, com activista cultural, relacionat tant amb la festa major de Cirera, i amb la mostra de Sant Pere Més Alt.

Fent un paral·lelisme amb Jordi Arenas i el seu bon ull i experiència, en veure tan sols en l’inici, el desenvolupament dels quadres dels seus alumnes quan feien apunts a l’exterior, va manifestar referint-se a Contreras que “descobreix l’art allà on enfoca”

Finalment, Luis va fer esment de Clara, la muller d’en Manuel i de la capacitat d'obra i imaginació d’ambdós amb una màquina fotogràfica, apuntant com a conclusió: "cal deixar-nos seduir per les ombres, llums i colors de les fotos de Contreras”

Informant de la lectura de poemes de Manuel Patricio pel proper 23 de juliol, cedeix la paraula a Carlos Soriano, qui va subscriure la totalitat del que havia esmentat Luis, com a coneixedor de l’obra de Contreras, a qui va acompanyar a Venècia, i del qui recorda l’emoció del fotògraf quan li explicava detalls tècnics que ell no entenia però dels que en aquesta mostra veu els resultats.

Tot recitant dos poemes de Manuel Patricio, que també es troben com a cartel·les en algunes fotografies, Soriano va finalitzar dient: “és un fet important que els del Dimarts al Llimoner acompanyin als de la Sant Lluc”

Per acabar l’acte, Manuel Contreras agraeix als presents la seva presència i manifesta que “el que va començar com un passeig ha acabat en quelcom més seriós. La foto és real; tan sols ha passat per un filtre”

Veritablement ens trobem davant d’una esplèndida exposició fotogràfica que permet una visió única i idíl·lica; una Venècia amb llum daurada que li dona un aspecte barroc, però sense perdre la seva identitat renaixentista. Tot i el títol de la mostra, no hi ha ombres; hi ha la llum nocturna que embolcalla de misteri l’esplendor de la capital del Véneto.

Contreras és un artista; no tan sols fa fotografia sinó que es pintor i naturalment, defuig de la fotografia turística per mostrar-nos el silenci dels canals, el romanticisme de racons amagats, l’encant únic d’una posta de sol a Venècia i el garbuix de la gent amb tocs impressionistes.

Unes fotografies tècnicament acurades, sorgides de les mans d’un artesà que ha captat amb claror de nit, la màgia de Venècia.

No comments: