Saturday, May 17, 2008

ACTES DEL MIL•LENARI DE SANTA MARIA
























La inauguració de la remodelació de la Sala de Síntesi i de les Seccions del Roser i de Les Santes, que pertanyen a l’àrea museogràfica del Museu Arxiu de Santa Maria, que va tenir lloc el passat dijous, 15 de maig en commemoració del Dia Internacional dels Museus, va congregar a prop d’una cinquantena de mataronins, - inclòs el regidor de cultura Sergi Penedès (els miracles existeixen). El públic assistent va poder veure l’excel·lent emplaçament i adequació d’elements de culte, arqueològics i de tradició històrica relacionats amb la parròquia de Santa Maria.

En les seves paraules de presentació, el director-president del Museu Arxiu de Santa Maria, Manel Salicrú, va mostrar la seva satisfacció en poder inaugurar les tres seccions que formen part del conjunt museístic.

Posant especial èmfasi en el treball de restauració de les custòdies, l’adequació per a una millor conservació i visualització de les mateixes així com d’altres peces d’orfebreria, casulles i elements religiosos varis, Salicrú va manifestar que tot i poder-se mostrar al públic, la secció Santes encara resta per acabar.

També en va destacar també l’especial col·laboració econòmica del Patronat Municipal de Cultura, gràcies al conveni signat entre aquest estament i el Museu Arxiu de Santa Maria. “La secció del Museu s’està fent dins les nostres possibilitats, però també comptem amb la col·laboració del PMC i amb ajuts de la Generalitat”

Finalment, Salicrú va manifestar el seu desig de poder inaugurar dins la celebració d’aquest mil·lenari, la remodelació del Conjunt dels Dolors, que consistirà en una nova instal·lació elèctrica, un nou sistema d’il·luminació, un sistema de plafons i també elements audiovisuals.

Tot seguit, el regidor de cultura va prendre la paraula. “Poc haig d’afegir al que s’ha dit. Fa un any que vaig arribar al Patronat i em vaig trobar sobre la taula dos projectes: la remodelació de les tres seccions i la del Conjunt dels Dolors. No s’ha fet res d’especial des de l’administració: posar-hi recursos econòmics i esforç.”

Penedès va donar per acabada la seva intervenció destacant la dependència d’esforç del PMC i que el Mil·lenari va ser un altre projecte que es va trobar sobre la taula.

Els parlaments es varen donar per acabats, amb l'agraiment als assistents per la seva presència, la dels regidors del grup municipal de CiU i l'excusa dels regidors del PP, que per motius d'agenda els hi va ser impossible d'assistir-hi.

Tot seguit, el públic present, guiat pel director-president del Museu Arxiu de Santa Maria, va iniciar un un extens recorregut que es va iniciar a la Sala de Síntesi.

Les parets de les escales que condueixen a aquesta secció, cobertes de per rajoles del segle XIX i XX, procedents de la donació del que fou mestre d’obres Antoni Nogueras, varen adreçar als visitants a l’esmentada Sala, on protegides per urnes de vidre, es va poder apreciar amb detall i precisió, l’esplendor d’imatges com la de la mare de Déu jacent, la talla policromada del Calvari, peces d’orfebreria com l’arqueta del monument, la custòdia dels dolors, el quadre de la mare de Immaculada Concepció de Viladomat, la maqueta de la necròpolis paleocristiana, o la columna romana trobada l’any 1961 quan es construia el baptisteri, etc. es

Seguint les indicacions i explicacions de Manel Salicrú, la visita va continuar per la nau central de la basílica fins a arribar a la secció del Roser, on es conserven en perfecte estat, plafons de l’antic retaule major de Santa Maria, salvats dels desgavells de la guerra civil del 1936, quan la basílica, per ordre de l’alcalde, va ser convertida en mercat.

Igualment, la petita capella interior, la sala dedicada a Elisa Garcia Gabandé, una de les primeres col·laboradores del Museu Arxiu i que custodia tota mena de casulles, pendons, imagineria, vestits de patrícies de les antigues processos de les Santes, etc. varen mostrar una imatge magnífica de netedat i perfecte visualització del material exhibit.

Finalment, la secció de Les Santes, on Salicrú va explicar als presents dades i detalles de les diferents peces conservades, fent especial incidència en els plafons de cartró, del segle XVII, exquisidament conservats, que es varen encarregar per celebrar que Mataró disposava, finalment, de les relíquies de les Santes.

La sala on es conserven, a partir dels anys 20 del segle XX, tots els cartells i programes de mà de la Festa Major de la ciutat, constitueix també, tota una joia documental i històrica de l’evolució de la societat a través de la cartelleria.

No comments: