Sunday, May 25, 2008

MIL•LENARI DE SANTA MARIA – CONFERÈNCIES COMMEMORATIVES - XAVIER ALARCÓN: DOCUMENTS D’ABANS DEL 1008 – Presentació (I)

Organitzades per la direcció de Museu Arxiu de Santa Maria, el passat dijous, 22 de maig a l’estatge de l’entitat – C/ Beata Maria, 3 - va tenir lloc la primera de les tres conferències programades entre maig i juny, en commemoració del Mil·lenari de Santa Maria.

Xavier Alarcón Campdepadrós, membre de l’equip d’investigació del Museu Arxiu, amb Documents anteriors a l’any 1000 de la part del Maresme, ionclosa al comtat i bisbat de Barcelona, va donar el tret de sortida a aquest cicle de conferències, amb una xerrada, amena, brillant, ben preparada, i molt interessant que en tot moment va mantenir la atenció de la prop de la cinquantena de persones presents, inclosos alguns regidors de l'oposició municipal.

Nicolau Guanyabens, historiador i arxiver, i també membre de l'equip de recerca, va ser l’encarregat de fer presentació del conferenciant, destacant-ne la seva gran activitat en favor de l’entitat. “Bon coneixedor del Museu Arxiu, en Xavi ha publicat diversos articles als Fulls, entre ells el publicat en el número 90 Els inicis de la parròquia de Santa Maria. Història de la Civitas fracta abans del 1008 de recomanable lectura, que es complementa amb la conferència d’avui”.

Guanyabens va fer esment d' alguns trets biogràfics d’Alarcón: nascut a Mataró l’any 1985, actualment cursant la carrera d’història a la facultat de Bellaterra i treballant com a bibliotecari a la biblioteca conciliar del Seminari de Barcelona. En referència a la investigació, en va destacar el treball de recerca consultant els de diplomataris de la Catedral de Barcelona per tal de “treure el suc dels topònims, dels noms dels llocs que surten als documents i noms de persones. Ens acosta a un Mataró virtual però amb rigor i ens agrada perquè aporta hipòtesis”.
La presentació va concloure mostrant la satisfacció del Museu Arxiu per aquest acte i “per donar a conèixer l’escola d’investigació i arxivers que amb la conferència d’avui en tindrem una bona mostra” .

No comments: