Wednesday, November 12, 2008

MIL·LENARI DE SANTA MARIA (I): Exposició fotogràfica





















Els actes en commemoració dels mil anys de la parròquia de Santa Maria, continuen durant tot aquest mes de novembre. Tot i que Mataró té ja una població molt propera als 120.000 habitants, l'afluència de públic als diversos esdeveniments, no és pot dir que sigui multitudinària. Tan sols, participen activament en els mateixos el MTV (Mataró de Tota la Vida), emplaçat principalment en el Centre i Eixample de la ciutat, i algun que altre despistat interessat en el tema.

La gran majoria de mataronins, malauradament, està d'esquena al simbolisme del mil·lenari, la qual cosa dona proves contundents de la condició de “ciutat dormitori” de la vella Iluro.

Dins el programa d'actes d'aquesta tardor per commemorar aquest mil·lenari, cal destacar l'exposició Santa Maria, mil anys d'història i cent anys de fotografies, inaugurada el passat 17 d'octubre a l'estatge del Museu Arxiu, C/ Beata Maria, 3.

Davant una afluència d'una setantena de persones – tot un record – entre els que es podia trobar a regidors com Joan Mora (Ciu) o Carlos Ferrando y Manuel López (PPC), representants d'entitats, partits polítics, historiadors i membres de l'IMAC (abans PMC), com el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, etc., i sense oblidar de Mn. Barat, rector de la parròquia, Manel Salicrú cap del Museu Arxiu, en les seves paraules de presentació de la mostra, va posar èmfasi en la vàlua de la foto com a document històric: “té tanta importància com qualsevol altre document escrit. Amb la imatge hem pogut descobrir 100 anys, tot el segle XX”.

A través de les 342 fotografies exposades, el visitant pot veure l'evolució de la basílica, i conseqüentment, la transformació de la ciutat.

Salicrú, va destacar la distribució de les imatges, a través d'un esquema de tres eixos: Calendari litúrgic, (Tres Tombs, Diumenge de Rams, Setmana Santa, Les Santes, etc. ) Activitat parroquial (Casaments, Baptismes, Congregacions Marianes, Acció Catòlica, etc.) i Rectors i capellans, on el bisbe Francesc de Paula Mas i Oliver i té un apartat específic.

“No és una exposició exhaustiva. En conservem moltes, però ens en falten moltes”- va comentar el director del Museu Arxiu respecte a la mostra exposada, tot fent alhora una crida pública a totes les persones que disposin de fotografies de la ciutat, per tal que aquestes no es perdin, i puguin ser conservades amb bones condicions.

Salicrú va tenir un especial record per Miquel Sala, traspassat dies abans, i que gràcies a la seva afició fotogràfica, el Museu Arxiu disposa d'una sèrie de fotos dedicades al Mataró de la transició (anys setanta) i a la transformació urbanística de la ciutat, durant el període 1995-2005.

Les imatges exhibides pertanyen a diferents fons fotogràfics: Arxiu Mas, Santiago Carreras, Estudi Massachs, Estrany fotògraf, etc. I Francesc de P. Spa i Salrich, amb qui es va iniciar l'arxiu fotogràfic del Museu.

Per últim, va destacar les fotografies de Marià Ribas, realitzades durant la guerra civil, on el visitant pot comprovar la destrucció de la basílica durant els mesos d'agost i setembre del 1936, convertint-se posteriorment l'interior en un mercat. Un grup de cultura vinculat a l'Ajuntament d'aquell moment, va aconseguir documentar l'edifici que s'estava destruint, salvaguardar part del patrimoni de la basílica.

“És una visió simplificada, però en imatges molt descriptives de Mataró del segle XX”.

Veritablement, amb mitjans tècnics no gaire avançats, s'aconseguia una qualitat fotogràfica única, alhora que una prova documental precisa d'un moment i d'una època. Frapen les imatges de la destrucció de l'edifici, alhora que veure el cos innerve del Dr. Samsó afusellat.

L'exposició és un passeig en el temps, d'unes costums i una litúrgia que han passat al record, que varen formar part de la vida quotidiana, de molts mataronins que vivien amb fervor i amb total creença, les tradicions eclesiàstiques.

Un reportatge gràfic d'una centúria, perfectament coordinat, per l'equip tècnic habitual del Museu Arxiu de Santa Maria: Lluís Adan, Joan Castellà, Ramon Reixach, Josep Rovira, Aureli Rugama i el mateix director Manel Salicrú, que amb el seu esforç de conservació i constància en la preparació, dona a conèixer als mataronins, no tan sols els fons de l'entitat, sinó la veritable raó d'existir de l'entitat: la conservació de la història de Mataró.

No comments: