Wednesday, November 05, 2008

JOAN PAU BLANCH RIBÓ, LA LLIBERTAT DE L'ARTISTA




La creativitat no te formes concretes d'expressió, i les pot contenir totes. Joan Pau Blanch Ribó, que enguany fa 60 anys és un exemple clar del concepte llibertat en l'art.

Fins al proper 15 de novembre exposa a la sala espaienblanc del carrer Lepanto de Mataró, un conjunt d'obres que abraça des del 1971, fins a l'actualitat, tenint en compte que la seva primera exposició individual la va fer al 1978 a la Sala Rovira de Barcelona.

Una retrospectiva “30 anys d'art 1978-2008”, de varietat de formats destacable, i on precisió en el detall i força expressiva es conjuguen en la personalitat d'un arquitecte de professió, que durant prop de quinze anys va estar dedicat al món del disseny i la moda, i que en la actualitat complementa la seva faceta pintor amb la docència d'aquest art.

La seva primera obra El port de Saint Tropez, (1971), un oli s/paper, ens mostra amb una pinzellada ampla i plena d'energia una excel·lent base acadèmica, sense defugir de l'avantguarda que imperava en el moment, i de quelcom que caracteritza bastant la seva obra: lluminositat.

Si bé tot seguit ens sorprèn un detallisme in extremis amb Strasborug del 1978, on destaca una la meticulositat en descriure una casa, a base d'aquarel·la i tinta xina, abans exposa amb Saint Tropez village (1972) una varietat de cromatismes molt mediterrània i efectista, una expressió de vitalitat.

La tècnica d'aquarel·la amb tinta xina la posa en joc un altre cop amb Barques a Mataró, on sobta el traç de les taques amb tinta.

Joan Pau Blanch es principalment paissagista. No obstant, mostra la seva basant més tendre i intima amb un dibuix a llapis La meva dona i fill, (1979)un retrat seré i dolç com suprema representació de la maternitat.

Jacquard (1981), és l'equisidesa absoluta. El preciosisme d'una traça petita, plena de paciència, per descriure un ram de flors de tons relaxants i plens de romanticisme.

El salt en el temps es produeix al 1996, quan en plena maduresa artística, i desprès de la seva etapa pel disseny mostra amb Finestral i el Món d'Enric Viart, (acrílics s/paper), una imatge dinàmica, en quan a cromatismes, concepció de volums i espais, d'una creativitat recuperada per la pintura, mostrant a través de la intimitat d'unes cambres, un desig de pintar pel plaer de pintar, amb una aparent senzillesa de formes, però que realment estan curosament treballades, i especialment es nota en Nu i Sensualitat (2000 i 2001 – acrílic s/paper i s/metacrilat respectivament).

La llibertat de l'artista, que del paisatge passa a la forma humana, es manifesta amb tot el seu esplendor amb Venècia i Venècia irreal (acrílic s/ paper i acrílic s/tela). Ambdues del 2005, presenten la variant d'una ciutat mil i un cops retratada i pintada, i que sempre es mostra captivadora per la màgia del nom en que era coneguda: La Serenissima.

Blanch Ribó capta la basant renaixentista i misteriosa amb uns nocturns d'extrema dificultat de realització, i amb un resultat sublim i impactant.

El seu homenatge a Dali, on podem notar alguns, escassos visos d'abstracció, ens condueix a l'obra actual, on hi ha quelcom de comú: moviment, dinamisme, treball curós en trobar tonalitats, combinant amb rectitud de línies i perspectives.

Destaca Nord i especialment Escuma, ambdós, acrílics s/tela i fusta, radiants on el mar cobra vida a través de la pinzellada de Blanch Ribó.

Amb Venècia 2008, i Picadilly, Paissatge de la Rambla (acrílics s/metacrilat), entre d'altres, es completa una mostra activa, d'artista amb estil absolutament lliure, sense obstacles, que disposa de la versatilitat de treballar amb tècniques i materials diversos amb profund domini, destresa i agosarament, sense que sentiments i emocions quedin al marge de la seva obra.

3 comments:

Anonymous said...

At times reviews such as these will probably be difficult to have faith in but there’s loads of pertinent as well as beneficial points right here.
Those who article this info can be thanked.
My page: Genital Warts Remedy

Anonymous said...

It’s also been months since i have frequented the web site.
Merely wanted to prevent by way of and want an individual, in addition to your own house, quite a joyful getaway!
Stop by my web page ; Records Search

Anonymous said...

Could possibly My partner and i uncover that you are through
Queensland? You will could be seen as a good Australian :0)
Here is my blog : Removing Genital Warts