Sunday, December 28, 2008

EL DISSENY: UNA MANIFESTACIÓ ARTÍSTICA

Sempre s'entén el mot “disseny” en relació directa a la moda en tots els seus àmbits, ja sigui en el vestir, en el disseny d'ampolles per a perfums, el disseny d'espais interiors, i un llag etc.

Dissenyar és crear, però per fer-ho, no tan sols cal imaginació, sinó una preparació tècnica important. Amb aquesta base, és pot considerar el disseny com un camp artístic i per tant, com una branca més de l'art.

I així ho comprén i ho exposa la galeria en blanc, dirigida per Karen Blanch, que en aquesta ocasió mostra part de la seva creació conjuntament amb el joier Txè Aymat, Maria Bonilla i els seves il·lustraciones d'imans, Marta Arco i la seva línea Tremenda Mirada de joieria textil, o les firmes La Muka, de Gemma Grau, també de joieria textil i complements fets a mà, Esto es un sueño, disseny de moda a càrrec d'Elisabet Batlló i Yomeplanto, de Pep Combalia amb les seves samarretes de disseny.

La moda es relaciona amb la joieria, a través de la joventut i l'agosarament, de les firmes esmentades, en contrast amb la sublimació i la professionalitat de Txè Aymat, que recordem ja fa molts anys que té el seu taller al carrer Santa Maria, 7 de Mataró.

La joieria té quelcom de fascinat, de màgic que atrau poderosament l'atenció, no tan sols per ser dones, sinó per la potencia creativa que Aymat expressa a través de les seves obres, pel domini del material emprat, pel resultat final mistificar la bellesa. Sorprén la personalitat d'Aymat, amb contrast amb la seva tasca. En parlar o veure el seu tarannà bohemi, no sembla que es pugui dedicar a un faceta que necessita meticulositat i precissió. Però es d'imaginació desbordant i posseix l'exquisidesa que mostra en les seves creacions.

Anells, collars, fermalls, etc., prèviament esbossats, calculant mides, proporcions, plantejats en el dibuix exposat. Materials nobles i pedres precioses, tot en conjunt i harmonia per oferir una obra d'autor, amb la mateixa alçada que un quadre o una escultura. Una joia també és art, i cal considerar-la art, al marge del valor especulatiu que comporti, tot i que en una exposició, no es deixa de pensar en el mateix.

Aymat m'explicava que fa anys juntament amb tres o quatre joiers més de Mataró, varen muntar una exposició. Seria interessant tornar a repetir la idea, com a forma d'exhibir art i valor, alhora que reivindicar als creadors de joies com artistes.

Els dissenyadors de moda que acompanyen a Aymat, tenen molt de camí a fer. Tenen molta competència, i hauran de fer un gran esforç per situar-se, però mentre ofereixin els seus dissenys amb una base artística, seran autèntics. Evolucionaran a noves formes i creacions, però amb el convenciment que la solidesa artística es troba en ells.

Marta Arco amb Tremenda Mirada ofereix la simplicitat d'uns collars i uns fermalls fets amb roba, que de manera “chic” recorden els anys vint. Però també es capaç de decorar amb petites cares fetes en base de fusta i bolígraf o tinta, una paperera.

Esto es un sueño, Maria Bonilla, La Muka o Yomeplanto, es moda informal, sense pretencions, però única, de veritable disseny exclussiu, per un públic determinat, ben cert, però aquesta també es la llibertat de l'autor.

Karen Blanch contrasta amb els tres dissenyadors, oferint una obra pictòrica, dolça, plena de serenor, amb colors tènues, suaus, edificants. Una obra intimista, de traç lleuger, sense mesures ni perspectives, tremendament onírica, paisatges imaginatius només en el nostre interior.

En resum, es tracte d'una exposició, més ben dit, tal com diu el text de la invitació, un showroom, de petits i grans objectes fets a mà, i amb art. Una oportunitat de veure una exposició diferent i curiosa, de sortir de la norma, de contrastos i d'una visió de l'art tan única i alhora ampla, com els conceptes tradicionals.

L'exposició romandrà oberta fins al proper 21 de gener del 2009.

No comments: