Sunday, October 25, 2009

CA L'ARENAS – UN ANY MÉS, UNA TEMPORADA MÉS - EXPOSICIONS TEMPORALS -PERECOLL – Markale-Sarajevo





La sala 1 del Centre Ca l'Arenas presenta com a inici de temporada l'obra de Perecoll Markale-Sarajevo. Un quadre de grans dimensions que fa referència al bombardeig que aquest mercat va patir el 5 de febrer de 1994, i on utilitzant el seu habitual color negre, amb amples i àgils pinzellades, de forma obliqua i amb diferents enfocaments de lluminositat, sap captar de l'espectador el sentiment de duresa i alhora d'impotència que pot produir un conflicte bèl·lic.

Una obra plantejada de forma molt escultural i amb un gran sentit del barroc, doncs la primera i fugaç visió que té el visitant és l'obscurantisme de l'obra de Rembrant, i especialment la famosa Lliçó d'anatomia.

Formes irregulars dins un univers de volums, perspectives i profunditats, faciliten a l'espectador la presa de consciència del que representa la crueltat de la guerra, en especial de les víctimes innocents – mirant fixament l'obra no deixa de sentir el visitant en sentiment d'opressió, de trobar-se quasi aixafat, esclafat per Home per ser ésser humà.

Markale-Sarajevo és una protesta implícita i explícita en contra del bel·licisme de l'Home, mostrant implacablement, a través de l'obscurantisme i la intensitat del color negre, l'horror que el mateix ésser humà és capaç de crear.

Una obra que de gran qualitat tècnica, que és necessari contemplar de prop i de lluny, per tal d'apreciar la gran quantitat de detalls que conté, a través del color negre.

Perecoll també fa un homenatge a Jordi Arenas, en la mateixa sala que ara exposa, i que era on donava classes. Tal com ens va comentar el mateix artista, el retrat que d'ell s'exhibeix, li va fer Jordi Arenas mentre li feia escoltar la Cinquena simfonia de Beethoven. A partir de les hores, Perecoll que en aquell moment com qualsevol jove de l'època, preferia el rock & roll, va començar a entendre i apreciar la música clàssica.

No comments: