Sunday, October 22, 2006

TANDEM JORDI i JAUME ARENAS VERSUS PROJECTE N.A.S


Dins la Sala-menjador del Centre d’Art Ca l’Arenas, s'exposa fins al proper 21 de gener del 2007 : “Autoretrats dels germans Arenas”, un conjunt de dibuixos i apunts a llapis realitzats entre la dècada dels anys trenta i quaranta, i fins al 1991, dels que ressalten les característiques i diferències pictòriques i artístiques dels dos germans.

És d’agrair als responsables del Centre, l’inici de les exposicions de l’obra dels dos germans amb aquesta mostra, doncs davant l’escassos autoretrats de Jaume Arenas, permet al visitant comparar i contrastar dos estils, dos visions.

Jaume, més dinàmic, obert imaginatiu i més acostumat al paisatge, ofereix una visió purament pictòrica, d’assaig, fidel a la realitat però sense aprofundir en si mateix.

Al inrevés que en Jaume, Jordi Arenas més romàntic i idealista mostra un profund coneixement de la tècnica del retrat, endinsant-se en si mateix a través del seu aspecte seriós, crític i autocrític, no exempt de certes pors interiors. La traça més marcada, amb varietat d’estils i formats, sap expressar els seus estats d’ànim i un gran coneixement tècnic.

Sorprèn en aquesta mostra trobar un apunt de Jordi Arenas que es podria qualificar de tendència expressionista: un rostre meitat aspecte extern, meitat d’estudi anatòmic, que ens fa pensar en la basant humana de Jeckyll i Hyde, fet que resulta curiós al visitant doncs defuig de l’obra coneguda fins ara, i el prepara per a altres descobriments.

L’exposició es complementa amb Projecte N.A.S. de Jordi Lafon. Situada a La finestra/la galeria del centre, ens mostra fins al proper 17 de desembre un conjunt de fotografies de rostres amb un nas vermell de pallasso, desconeguts per al visitant, però que pertanyen a l’entorn de l’autor, i que en absolut aporta res a l’art, ni al pictòric ni al fotogràfic. Ni és imaginatiu ni tan sols avantguardista o agosarat. És el no res de l’art, la qual cosa desmereix al centre i als germans Arenas.

No comments: