Tuesday, December 26, 2006

EL MÓN DEL COL•LECCIONISME: UN UNIVERS DE COL•LECCIONS


L’Ateneu Caixa Laietana presenta fins el proper 4 de febrer del 2007 “Bojos pel Col·leccionisme”, on a l’abast del visitant es presenten 45 col·leccions de diversitat absoluta: sifons, poms isabelins, eines de pagès, fotografies de gallines, calendaris de butxaca, ràdios originals i en miniatura, granotes, Plomilles, ous kinder, maquetisme, “star wars” i fins al total esmentat.

El president de Caixa Laietana, J.Boter de Palau en les seves paraules de presentació, durant la inauguració el passat 21 de desembre, va destacar que el mot “bojos” no s’utilitza en cap sentit pejoratiu, sinó ben al contrari, com a exponent d’una afecció, o del fet de posseir una peça, un objecte i la tasca que comporta.

Va mostrar la seva satisfacció per l’excel·lent rebuda a la crida de l’entitat per aquesta exhibició, que mostra la part més representativa de les col·leccions. “El catàleg de l’exposició il·lustra històries, i neguits tan humans i tan sensibles. Sempre hi ha un per què de la col·lecció, de com es comença, de com s’obté el primer encenedor, la primera nina, la primera càmara... La peça més valuosa, és la que costa més de trobar o la que es busca en antiquaris”

Boter de Palau va acabar la seva introducció tot recomanant passejar “una bona estona pel túnel del temps amb els ulls ben oberts”, agraint al públic la seva presència i als col·leccionistes les seves aportacions, tot desitjant finalment Bones Festes.

Dialogant amb Jaume Calçapeu, membre de l’equip que organitza les exposicions, va indicar que pel muntatge i exhibició de les peces, s’ha utilitzat la mateixa estructura de vitrines que en la mostra “El màgic encant del Pessebre”, (desembre-2003/febrer-2004). “S’ha fet una selecció, però s’ha mirat per sobre de tot la basant humana, donant a cada ú el seu espai”. I efectivament, així es pot comprovar, per exemple amb la Carla, una nena d’11 anys i la seva col·lecció de ninots dels “Ous Kinder”. En el catàleg de la mostra, cada col·leccionista parla de l’origen o de l’anècdota de la seva recopilació, i la seva procedència geogràfica és ben diversa: Mollet del Vallés, Barcelona, Badalona, Lleida, Quart, Calaf, Ripoll, Figueres, Vilanova i la Geltrú, etc. i per descomptat Mataró i fins i tot Buenos Aires (Argentina)

També hi ha hagut anècdotes per muntar aquesta mostra, com la de la propietària d’una col·lecció del coneguts “Barrufets”, que finalment no es va atrevir a portar-la, per temors a alguna pèrdua, o quan ja estava tancat el termini, varies varen ser les persones que si volien afegir, per la qual cosa, no seria d’estranyar que l’organització es plantegés més endavant una segona mostra.

El món del col·leccionisme és apassionant i és on l’ésser humà manifesta autèntica devoció per un objecte, per més senzill que aquest sigui. Com en qualsevol procés de col·lecció, les primeres peces adquirides o aportades, ens porten a les segones, i així successivament es posa en marxa un lent però progressiu moviment que ens permet, amb el pas dels anys, contemplar i gaudir el fruit de la nostra obra col·leccionada.

Col·leccionar és donar vida a la curiositat, rendir-se al descobriment i admirar la diversitat. En qualsevol cas, serà el nostre esforç el que ens portarà a crear una col·lecció diferent a la resta. Perquè cap col·lecció és igual a l’altra. Perquè totes formen una història, i part de la HISTÒRIA. Per la persona amb sensibilitat i ment oberta, admirarà amb emoció la fascinant col·lecció de ràdios de Francesc Jordà, un encisador retorn al passat, quedarà encuriosida per les eines de Joan Dorda, que ens mostren com n’era de dur el conreu de la terra, admirarà les vitoles d’Edel Fernández Romo, perquè també formen part d’una època en que fumar un cigar era un plaer que s’assaboria en la tranquil·litat d’una vida sense televisió.

Les nines “Nancy” d’Esther T. Xercavins, que varen constituir tota una generació de nenes que creien amb innocència, perduda en l’actualitat, en els Reis Mags. L’encís del món del joguina es complementa amb les Baldufes dels amics de la Baldufa, o les joguines de fusta de Josep Pujades Oliver, i fins i tot amb les màquinetes de fer punta al llapis de Narcís Bou Fabrellas. Qui no havia anat a treure punta la llapis a la maquineta instal·lada en una paret de l’aula de l’escola, per passejar-se davant del noi/noia que li agradava!.

La ment es desperta amb la col·lecció de “Rubik” de Pedro Luís Muñoz Yáñez, que molts recordem com fa més de vint anys es va posar de moda, i fins i tot li varen treure una cançó. Pins i Penyes del Barça, Cartells de cinema, Porquets, Triangles de formatges, Ampolles de vidre, Taps corona. Mussols, Didals, Tabac de pipa, Plomilles, Figures de pessebre, Bitllets de transport públic, Targetes de telèfon, Catifes d’Ordinador, Programes dels Tres Tombs, Etiquetes d’aigua mineral, Encenedors Zippo, Fòssils, emblemes forestals, Sobres vuits de sucres, Caixes i estris de cacera, “Schuco – Piccolo”, Posa - gots i em sembla que aquesta cronista no se’n deixa cap, per no ferir la sensibilitat dels col·leccionistes, formen aquest meravellós univers del col·leccionisme, apassionant, vibrant únic i tant divers com humans hi ha a la terra. Molt Bones Festes!!!

No comments: