Sunday, December 17, 2006

GUINOVART: SIMBIOSI D’OCRES I BLAUS


El Museu de Mataró exposa fins al 28 de gener de 2006 "Guinovart, Terra i Memòria", un conjunt de 41 gravats, litografies i serigrafies, propietat de la Caja de Ahorros del Mediterràneo (CAM), que l'obra social d'aquesta entitat d'estalvi, en itinerància per diverses ciutats i poblacions, ofereix a les sales d’art.

En la inauguració de l’exposició, el 14 de desembre passat, i davant d’un auditori de prop d’una trentena de persones, entre les quals artistes com Perecoll o membres de la junta de l’Associació Sant Lluc per l’Art, el director del Museu Carles Marfà, va disculpar l’absència d’autoritats municipals, per la coincidència d’actes pel mateix dia, cedint tot seguit la paraula al representant de la CAM, Lluís Sangrà qui va explicar als assistents com va sorgir la idea d’aquesta exposició, que des d’un principi va comptar amb la col·laboració de Maria Guinovart, filla de l’artista: “els temes dels seus quadres es poden tractar des de moltes perspectives”.

Tot fent esment de les diferents mencions i condecoracions de l’artista (Creu de Sant Jordi al 1983 i Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de l’Estat francès al1984), del mun d’exposicions d’arreu (Alemanya, Venècia, Florència, França, Estats Units, etc.), Sangrà va destacar l’interès de la CAM en exposar una mostra plenament de Guinovart “de caràcter identitari i mediterrani”.

Recordant “Memòria del blau” (Can Palauet any 2002 en motiu del setanta-cinquè aniversari de l’artista) on “hi havia registres molt significatius de la Mediterrània com a encreuament de cultures”, Sangrà va afirmar en referència a l’actual mostra que “s’ha buscat la relació amb el concepte de terra, en aproximació a una altra realitat exquisida, buscant la memòria de la terra, la memòria històrica i les interpretacions que se’n vulguin fer”.

Amb el desig de donar via lliure al públic en la seva interpretació de l’obra de Guinovart, fent esment d’uns versos dels “Cantares” d’Antonio Machado on “se hace camino al andar”, i mostrant la seva satisfacció per aquesta exposició, va passar la paraula a Maria Guinovart, qui en una breu intervenció, va mostrar el seu agraïment a la persona de Lluís Sangrà pel fet de poder muntar aquesta mostra, que li ha permès seleccionar gravats, serigrafies i litografies del seu pare que mostren “la senzillesa del mar i de la terra”.

Finalment, Carles Marfà va concloure l’acte amb el mateix sentiment de satisfacció que els seus predecessors, fent referència també a la mostra del 2002, tot dient que s’han pogut veure dos estils de Guino (com l’artista vol que se’l nomeni) i “he tingut l’oportunitat de conèixer un dels pintors més idealista i he vist la seva obra polièdrica. És un dels artistes més interessants com a tal, però també com a persona”.

Marfà va definir a Guinovart com a vitalista, polemista i vehement. La sorpresa que va constituir el blau es reafirma amb els ocres de les terres de ponent. “La mostra vol recuperar el fil d’aquesta trajectòria d’una disciplina molt complexa, però expressant conceptes des d’una idea didàctica.

Acabada la presentació, Maria Guinovart va guiar als presents per les diferents obres, explicant aspectes tècnics com l’ús de diferents materials, les peces il·luminades manualment per l'artista, de com en gravat directe sobre planxa hi afegeix pols de ferro, creant diferents textures, de la composició de litografies amb colage etc., tot informant que actualment l’artista està treballant amb estampa digital.

Si l’explicació tècnica va ser acurada, la qual cosa va permetre saber de com de precís i coneixedor dels diferents materials n’és Guinovart – informació que es pot ampliar a través del catàleg de la mostra, la seva obra gràfica és absolutament captivant: Sol, aire, terra, mar, cava, festa, muntañes, alegria, seny i rauxa... és la Mediterrània, i l’artista la defineix de forma única. Traces gruixudes i primes, formes en constant disbauxa, totalment inconnexes, però si és mira bé, l’idealisme i la marcada personalitat de l’artista sempre estan presents, simbolitzats pel blau i la seva diversitat de cromatismes de marca exclussiva: Guinovart. És una obra que no deixa indiferent, i es queda en la retina. L’exposició permet captar tota la seva força, tot aquest torrent de vitalitat que l’artista impregna en cada obra. Sense cap mena de dubte, un bàlsam d’optimisme pel visitant.

No comments: