Sunday, September 23, 2007

SANT LLUC-2007 – PRESENTACIÓ I DISCURSOS




La seixanta-una edició de la col·lectiva Sant Lluc, es va inaugurar el passat dijous, 20 de setembre a l’Ateneu Caixa Laietana, amb l’assistència d’un nombrós públic, relacionat directa o indirectament amb l’Associació Sant Lluc per l’Art, tot y que algunes personalitats de la vida pública i cultural també hi van assistir-hi.

Els polítics tampoc hi varen faltar, tot i que la seva presència es va limitar a l’alcalde J.A Barón, a Antoni Bassas, conseller delegat d’urbanisme, i d’altres representants del consistori – del PSC. Com sol ser habitual la “leal oposición”, de cap sigla, no si va presentar.

El torn d’intervencions el va encetar el president de l’entitat d’estalvi, J.Boter de Palau, que tot donant la benvinguda als presents, va destacar l’interès de l’entitat en afavorir els anhels dels artistes de Mataró. “Són molts quadres penjats sota el mateix sostre, i es un gran moment” . Tot fent esment a que la col·lectiva ha conegut més etapes d’esplendor, amb seleccions més centrades i sempre una opinió a respectar, “hi ha qui opina que seria un error oblidar l’esperit de la col·lectiva (...) l’art no deixa indiferent a ningú”.

Finalment, Boter de Palau va acabar la seva intervenció valorant la tasca del jurat, pel que fa a la tria entre 114 obres presentades, de les quals se n’han penjat 90 “tot buscant l’equilibri per tal de trobar els més reeixits” i convidant als presents a visitar la mostra “amb calma i sense preses”, doncs “a la Sant Lluc sempre s’hi troben sorpreses”. També va felicitar als artistes homenatjats aquest any com son: Guerau Calàbia, Josep Novellas i Montserrat Poch, i va tenir un especial referència per l’artista convidad, Manuel Cusachs, de qui va anunciar la mostra que s’inaugurarà pocs dies abans de Nadal, i que en aquests moments s’està exposant a la Pia Almoina de Barcelona.

Tot seguit, va prendre la paraula Antoni Luis, com a president de l’ASLL, que igualment va agrair als presents la seva assistència, tot excusant l'absència del regidor de cultura, Sergi Penedès, qui tenía un compromís previ, però amb qui va poder parlar abans de la inauguració. Luis va recordar la cita que any rera any la ciutat té amb les arts plàstiques locals, donant el “tret de sortida oficiós a la temporada” , i destacant la col·laboració de Caixa Laietana y l’ASLL, no tan sols amb aquesta mostra, sinó amb la biennal Torres García.

Luís va fer esment en referència a l’actual col·lectiva, en l’intent de trobar el punt d’equilibri “Són els símptomes dels batecs artístics de casa nostra. Un treball que es valora i respecte pel que té de superació (...) prescindint de polítiques externes”

Per a Luis, l’ASLL aporta molts mèrits com són els de la qualitat, tot i que en les actuals corrents artístiques, s’està lluny de entendre el constructivisme, i en molts casos, resulta xocant entendre que un ou ferrat sigui una obra d’art. Luis, evidentment, no va voler entrar en polèmica. El fet de ser un punt de trobada des de fa seixanta-un anys la Sant Lluc, i que no ha deixat de perdre intensitat, també van ser destacats per Luis.

En un moment del seu discurs, va fer incidència per parlar del fons d’art, per al qual seixanta artistes es van comprometre a cedir una obra, i que “en aquests moments està en via morta”, tot demanant que no es deixés desaprofitar una oportunitat com aquesta.

Tot seguit, A. Luis va fer una petita glosa dels tres artistes homenatjats, destacant la seva professionalitat i sentiment per l’art, i també va fer un gran elogi de la figura de Manuel Cusachs, del seu reconegut prestigi arreu i de la satisfacció que suposarà veure les seves exposicions properament a la nostra ciutat.

Finalment, Luis va fer esment dels quatre joves guardonats en l’edició d’enguany que exposaran la seva obra a la galeria de Lolet Comas: Máximo Almeida, Jordi Arcas, Pol Codina i Ruth Gallofré, i també va anunciar que l’entitat artística disposa d’un nou espai – taller, cedit per l’Ajuntament, que es troba emplaçat en l’antiga presó, i del que properament es farà la inauguració oficial. Les darreres paraules del seu discurs varen anar adreçades al jurat, a qui va expressar el seu agraïment, tot “esperant que la seva selecció complaguí a tothom”.

Amb el seu habitual “Visca la Sant Lluc”, va donar pas al lliurament de guardons als artistes homenatjats, i de diplomes als joves seleccionats, acabant l’acte amb el parlament de l’alcalde, J.A. Baron, qui no se’n va estar de destacar la Sant Lluc com la Festa Major de l’art i que al igual que Les Santes, no està exempta de polèmica, la qual cosa significa per a Barón un signe de vitalitat i popularitat per a la ciutat, per part d’una gent que treballa tot l’any per aquests esdeveniments.

Igualment, va mostrar la seva satisfacció per les properes exposicions en homenatge a Cusachs, la qual cosa ho va considerar, també com una festa.

Barón no se’n va estar de reconèixer els “mèrits i oportunitats de la gent que s’obra camí dins l’art contemporani”, i la participació que això suposa. En resposta a la intervenció d’A . Luis respecte al fons d’art, “fent un símil ferroviari, diem que està en parada tècnica. Demano una mica de paciència pel canvi de maquinistes”. L’alcalde va manifestar la seva intenció de tirar-lo endavant, i va acabar el seu discurs tot fent esment de la biennal Torres García, que “ha de ser una referència a Mataró i a tot el país”, i felicitant a participants i entitats.

No comments: