Thursday, June 26, 2008

L'AQUAREL·LA: INFINITES POSSIBILITATS, EMOCIONS DE COLORS




Fins al proper 29 de juny, l’Àmbit Zero de l’Ateneu Caixa Laietana exposa l’obra d’Amadeu Casals: Finestra al mar Prop d’unes quaranta obres on l’espectador pot observar diversitat de traces, de paisatges, de cromatismes, de formats (generalment mig i petit), d’ambients i un llarg etc., que demostren que Casals domina perfectament no tan sols el seu ofici, sinó les mil i una possibilitats de l’aquarel·la, una tècnica no exempta de dificultats.

Destaca principalment un traç fort, enèrgic, amb plenitud del que vol transcriure en la seva obra, que en cap moment decep, sinó que sorprèn a cada quadre que el visitant observa.

Tot i la potència del traç, si nota una agilitat quasi màgica, d’aparença senzilla, però de sublim elegància en algunes obres, impactant en d’altres que envolten l’impressionisme, sense oblidar un conjunt de peces que ronden l’abstracció amb encisadora mixtura de tons expressionistes, cubistes, etc.

Si el traç destaca en l’obra de Casals, no ho és menys l’ús del cromatisme; donant a cada obra o conjunt de peces té una particular visió colorista. Abunden colors suaus i tons pastels, però no se n’està d’usar virulents vermells, sedosos verds, blaus atraients, ocres difuminats, tots perfectament conjuntats amb la varietat que la paleta cromàtica exposa.

Obres com “Platja Cascais” i “Platja Muralla” o “Quatre trobades al Mar Menor”, “Port de Cadaqués”, “Racó de Port de la Selva”etc. ens mostren un Casals mediterrani, tot i Cascais, amb pletòric de llum i encisat per l’encant del mar i la relació amb l’home, com ho demostra un magnífic “Barques en blau”, que no deixa de fascinar per la seva geometria.

El paisatge urbà no passa desapercebut per aquest aquarel·lista. “Ventalles vermelles al carrer Taviria”, “Carrer d’Andorra la Vella”, etc., ens permeten veure un Casals menys romàntic, més fotogràfic; tan sols exposant la senzillesa visual de l’entorn.

El bodegó també i té part en l’obra d’aquest artista, per la qual cosa es pot afirmar sense cap mena de dubte, la diversitat temàtica en la seva obra. “Copa i sifó” “Tendal vermell”, “Sense títol”, “Sifó en blaus” o “figueres a ple sol”, ens mostren la part més imaginativa de Casals, barreja d’abstracció, cubisme, expressionisme que no deixen gens indiferent i que trenquen, sense sortir-se del conjunt de la mostra, certes imatges idíl·liques o quotidianes. Tot forma part de l’entorn i Amadeu Casals el retrata amb cura, dinamisme, ull crític, sense deixar de banda l’idealisme pictòric, però de ben segur, d’una forma personal i intransferible.

No comments: