Tuesday, August 05, 2008

ARTISTES FORA DE CIRCUIT: IMMA BANET – JOSEFINA ENRICH




Les sales d’exposicions habituals recullen mostres d’artistes o bé amb un currículum provat (Sales Laietana, Enblanc, Ca l’Arenas) o bé de provada narcolepsia, dins la jerarquitzada estructura del “todo vale” en el món de l’art, i ben acostats a un elitisme polititzat pagat amb els nostres impostos (Can Palauet, Ca l’Arenas, també, el Foment...)

I de tant en tant, cal donar-se una volta per una sala petita i ensorrada, que pertany a la parròquia de Sant Josep, emplaçada davant mateix de l’església, on el visitant que es perd, fa troballes que no deixen indiferent.

Durant pràcticament tot el més de juliol, alguns pintors hi han exposat. En destaquem dos: Imma Banet i Josefina Enrich.

Imma Banet és una dona dinàmica i activa, que pinta paisatge urbà o natural, amb traça ferma i curta, amb energia i valor. Sap crear un cromatisme molt particular; no és ni exquisid ni elegant. Però es profund, treballat molt intens... imaginatiu, qualitat que també aplica a la perspectiva i a l’espai. La Imma no s’està per subtileses. Té massa potencia com per entretenir-se en minuciositats. Pinta amb la grandesa de persona que traspassa a la tela el que veu, el que sent el que li transmet l’ànima del paisatge, amb tons d’impressionisme però que denoten un inici d’evolució cap a l’abstracció, on la “rauxa” pictòrica d’Imma Banet, pot trobar un camp per abonar, molt adequat al seu tarannà.

Els quadres de l’Imma agraden i se’n venen, perquè hi ha personalitat, i en la senzillesa de les nostres llars, massa petites per ser col·leccionistes d’art, ens agrada veure a casa un artista de caràcter.

Dins la mateixa sala, hi ha, entra d'altres, la Josefina Enrich. Una aquarel·lista amb un gran domini de la tècnica, de temàtica original, de traç ferm, i amb un joc de colors innovador. Té una distinció continguda y una expressió del quadre lineal no exempta de sinuositats. És una artista romàntica, fet que s’ha perdut molt actualment, i es d’agrair que ella ens ho recordi. Te una especial “savoir faire” per captar l’essència del que veu, fins i tot un toc de misteri, que fa la seva pintura atractiva i captivadora.

No comments: