Friday, August 01, 2008

SANTES FOTOGRÀFIQUESFins al passat 31 de juliol, la tradicional mostra fotogràfica de Les Santes de l’any anterior, va estar exposada a l’Ateneu Caixa Laietana. En realitat, desprès de la presentació del cartell, aquest és el segon acte de Festa Major, que no hi ha cap fotògraf que reculli com a tal, dins el conjunt d’imatges que recullen, els diversos actes.

Ja son moltes edicions de Santes Fotogràfiques, i per tant trobar originalitat de plantejaments sempre es un repte, doncs els actes es desenvolupen dintre dels cànons establerts per la costum i tradició.

Isaac Benito, el fotògraf d’enguany amb les seves Llums de Santes, ha sabut fer una tria original, digne i sorprenent, en alguns aspectes, els qual hi ha un mínim tractament de photo-shop, tan sols per afavorir la qualitat de la imatge, contrastos de llum, etc., però en cap moment defuig de la realitat.

Així trobem una esplèndida sèrie de fotografies relacionades amb el castell de focs, el qual el mateix Benito confessava a aquesta cronista que no hi ha cap tipus de manipulació; la fotografia es tal qual, gràcies a favorables condicions meteorològiques i de visibilitat, que permeten veure un Glòria Les Santes a la perfecció.

Les fotos de gent o de masses, també son una tradició dins la imatgeria santera: a tothom li agrada trobar-s’hi. La claretat de la massa és absoluta. En cap moment es troba res esborronat.

Els capsgrossos, el cremat, la travessa al port, la missa, etc. mostren aspectes que es podrien definir entre llums i ombres, sigui tant per l'ambit diurn o nocturn, per l'entorn en si o l'activitat. Si més no, pero, el foc i el seu conductor, el drac, son els que tenen imatges d’una seducció increïble, quasi mística que visualment, recorden al visitant les llegendes de l’Edat Mitja. És aqui on l'efecte boirós del fum no pertorba la imatge, que en cap moment deixa de ser evident.

Benito retrata de forma nítida, explícita. Dins el tarannà de reportatge fotogràfic que representa la Festa Major, ha sabut encabir gestos, formes, expressions de tota mena. Sap enfocar i trobar bon enquadrament, te visió i perspectiva, dins les dificultats que representa la seva tasca, i tenint en compte el munt de fotografies que fa d’un mateix objectiu. “Si l’encerto l’endevino”, es pot esdevenir, però Benito té una sensibilitat massa exquisida com per conformar-se en lo primer que surt bé.

Llums de Santes són una crònica en imatges, flashos d’esdeveniments que any rera any, presenten dins els mateixos actes, l’evolució de la societat mataronina, i els canvis que aquesta experimenta, tot i que per veure aquestes modificacions, caldria una retrospectiva.

No comments: