Sunday, August 09, 2009

NOVAMENT, CRÒNIQUES ENDARRERIDES - IIELS CANVIS EN UNA CIUTAT


Sota el títol Visions de Mataró 1980-1995, l''estatge del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró exposa fins al proper 17 d'octubre una col·lecció de prop d'una cinquantena de fotografies, realitzades per Miquel Sala i Girbal, i que constitueixen un homenatge per part d'aquest centre d'estudis a l'insigne fotògraf, traspassat l'1 d'octubre de 2008.

Tal com s'esmenta en el programa de mà, Miquel Sala formava part de l'equip del Museu Arxiu pràcticament des dels seus inicis, entre el 1974 i 1976, participant també alhora part del Foto-Cine UEC de Mataró.

Amb un excel·lent ull fotogràfic, un enorme mestratge en la tècnica i un gran entusiasme per la seva tasca vocacional, la col·lecció que, per segona vegada exposa el Museu Arxiu, mostra el desenvolupament de la ciutat en un període que pot semblar curt, però de transformacions molt intenses.

El visitant podrà comprovar no tan sols una nova forma de plantejament urbanístic, sinó de significatius canvis econòmics, com per exemple, la fotografia que mostra els “Astilleros” Xifre i on ara hi ha el port esportiu de Mataró.

Carrers, places, edificis, etc., fotografiats en color, però que recorden un passat sípia, amb un cert encant, tot i que Mataró mai ha estat, ni és una ciutat bonica, però que abans d'aquesta transformació, el seu urbanisme seguia uns cànnons de ciutat en desenvolupament industrial, i de certa autenticitat, del que en prou feines en queden unes pinzellades.

L'urbanisme gris, auster, fred i distant que se'ns mostra en l'actualitat, on qualsevol carrer recent asfaltat o arranjat, ja neix brut, amb taques d'olis de cotxes o xiclets enganxats, contrasta amb un Mataró de reminiscències de principis de segle, que els socialistes del govern municipal sempre confonen amb el franquisme, però que era empremta d'un passat que va marcar profundament la ciutat.

Una passejada per un Mataró que pot resultar emotiva, al igual que es va emocionar el director del Museu Arxiu, Manuel Salicrú, davant de prop d'un centenar de persones, tot recordant no tan sols al col·laborador, sinó a l'amic entranyable de tants anys, que amb les seves fotografies, també va participar amb els cartells de la festa Major, durant els anys 1977, 1977 i 1978, i el programa oficial de Les Santes al 1984.

Tot plegat forma part de la documentació de la ciutat, a la que s'ha afegit una visió del segle XXI, a càrrec de Joan Castellà i Oliva, engrandint d'aquesta manera la documentació sobre Mataró.

No comments: