Tuesday, October 05, 2010

MATÍAS LIZANA: ATAVISMES

Novament el dibuix té presencia en una de les sales de la ASLL. Del 2 al 30 d’octubre la sala Casal Aliança del carrer Bonaire de Mataró, ofereix l’obra de Matías Lizana: Interiors. Prop d’una vintena de treballs, emmarcats en 30 x 30 cms. aprox., on el llapis, principalment, pren protagonisme absolut, per tal de mostrar unes profunditats surrealistes, amb tècnica depurada, traç ferm i meticulós, amb un excel·lent ús de la perspectiva, forçada i distorsionada, tot plegat treballat en un context quasi de miniatura, que no per la seva petitesa, no deixa de mostrar una immensa imaginació.

Evidentment, les referències al belga Paul Delveaux o al italià Giorgio de Chirico són ben clares, i són d’agrair en uns temps on prima massa l’abstracció com a reflex extrem de psiques complexes, dins la decadència dels primers anys del segle XXI.

Cossos femenins, nus i estàtics, dins un marc perfectament definit; un permanent terra de joc d’escacs, on diversos elements actuen com a peces de la partida, sense formar part d’ella, ombres misterioses i inquietants, naturalesa morta i abrupta, arcades i prestatges on té cabuda un erotisme aparentment candorós, amb visos de claustrofòbia. Reminiscències a Velázquez i les seves Meninas, amb una visió extremadament academicista, en aparença, però aquest és justament el joc que ens presenta Lizana.

Una mostra sorprenent i amb cert interès la que presenta aquest professor de dibuix i historiador de l’art, d’orígens artístics al voltant del grup de Pau Mañé, i que permet al visitant capbussar-se en particulars atavismes, deixant-lo amb el curiós dubte de si poden ser propis de l’artista, o reflex d’històries properes.

No comments: