Saturday, November 06, 2010

PREMI ILURO-2010 (I) ( i en queden dues)
Què sí, que ja se que el la 52na. edició del Premi Iluro va tenir lloc el passat dijous, 28 d’octubre, dia del 162 aniversari del primer tren d’Espanya (a fer punyetes de “la Península Ibèrica”), però com que “vaig més liada que la pata de un romano” degut a les meves crítiques d’art, la crònica surt quan surt.

Què sí, que va quedar desert, despoblat, buit, més sol que la una. Però perquè no sigui dit, tot i que segons Mn. Pladevall, “el jurat busca una perfecció”, a en Joan Bonamussa li va tocar la rifa sense posar-hi i li van donar un accèssit de 3.000 € abans d’impostos per : De la civitas d’Iluro a Alarona (Mataró, Barcelona) entre la Tetrarquia i els Carolingis.

I com cada any, uns quants regidors, i fins i tot l’ex-alcalde de Mataró Manuel Mas & wife, el MTV (Mataró de Tota la Vida) - No confondre ab M1TV, la ara tele local que retransmitia l'acte... en diferit - ja se sap, questió de costos - o “la flor i nata rancia o florida” que encara queda, que fidelment compleix amb el deure d’assistir a un dels actes socials de solera i tradició de la capital del Maresme (òndia tu això sembla periodisme carca), i pacientment, com a sardines dins la llauna - l’Àmbit Zero de l’Ateneu és molt ample, però el personal estava estret – a seguir el ritual (i que no falti, of course), d’escoltar al president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, amb el seu tarannà afable i casolà, informant als desinformats assistents de la presentació de set treballs set, que no va esmentar, però que jo escric, perquè toca fer-ho:

• Mataró a mitjans del segle XX.
De la civitas d’Iluro a Alarona (Mataró, Barcelona) entre la Tetrarquia i els Caloringis.
• Joan Layret i Pons (1911-1975). Una generació trencada.• Història del passat.
•L’estendard de la Cooperativa Obrera Mataronesa. Primera experiència de Gaudí-Dissenyador, a Mataró, i posteriors vinculacions en la seva obra.
• Oda al Fanatisme (1816-1834, c.) d’Antoni Puigblanch. Primer assaig de poesia culta catalana de l’edat moderna. Estudi i edició crítica de l’obra poètica en català d’un mataroní del segle XIX.
• Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada.

(Ei, no els he escrit jo els títols perquè això és més llarg que un dia sense pa. Tiro de beta de Capgros.com- gràcies gent!! - ).

Què si les baixes del Jurat de Manel Salicrú, ex- director del Museu Arxiu de Santa Maria – però: atenció penya que el Sr. Boter de Palau anava foça despistat: QUE ARA ES SECRETARI DEL MUSEU ARXIU!!!) i de l’inefable i afortunadament oblidat Dr. Jordi Nadal, que Deu guardi molts anys, però que no s’acosti mai més al premi Iluro, que amb 12 anys de vedette ja em vam tenir prou. Tot i així: “Nadal va ser deixeble de Jaume Vicens Vives i el proper 2 de novembre serà investit Dr. Honoris Causa per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona” (que consti eh!!!). El president de Caixa Laietana també va esmentar a Carles Martínez Shaw, ex membre del jurat del premi – i excel·lent conferenciant - que també ha estat nominat recentment Dr. Honoris Causa.

I tot seguit, va presentar a les noves incorporacions: Josep Ma. Fradera, doctor en història, catedràtic en història contemporània i professor a la Universitat de Boston, especialista en les relacions Espanya-Amèrica, i que n’és autor de varies obres al respecte. O sigui, un erudit, i a Ma. Àngels Soler, conservadora del Museu de Mataró i també llicenciada (va dir en geografia i història????).

Boter de Palau es mostrava encantat en que els nous membres del Jurat fossin “fills de jurat”, dos els seus pares: Josep Fradera i Rafael Soler, també varen formar part del Premi Iluro: “Bona llavor i és magnífic amb certa repetició”.

Tot fent esment dels diferents membres del Jurat demés de les noves incorporacions ja esmentades: Pilar González Agápito, Joan Sanmartí Grego, Antoni Pladevall Font, com a president amb “un magnfíc tarannà per posar d’acord a la gent”, recordant que el tema de la xerrada seria sobre Jaume Vicens Vives de qui es compleixen 100 anys del seu naixement i 50 del seu traspàs, i repassant unes quantes dades biogràfies del Dr. Josep Maria Fradera i personals també, Boter de Palau va donar pas al conferenciant:

No comments: