Wednesday, November 10, 2010

VISIONS PICTÒRIQUES DEL MASNOU i AMADEU CASALS
Dins l’àmbit pictòric, els paisatges urbans, especialment els que es relacionen amb edificacions diverses, no gaudeixen del favor general del públic. Però si es defuig de la visió diaria de cases i edificis, l’espectador, es pot trobar gratament sorprès, i contemplar la proximitat de la seva llar, des d’una òptica força pintoresca.

La Casa de Cultura del Masnou, (Passeig Prat de la Riba, 16), exhibeix fins al proper 13 de Novembre Racons de Xavier Rodés, un artista multidisciplinar amb experiència en galeries com la Parés o l’Anquin’s de Barcelona.
Emprant com a material l’oli s/fusta, i en formats que van del 20 x 27 al 50 x 61 cm. aprox, i altres, Rodés mostra una sèrie d’indrets d’El Masnou, de forma linial i geomètrica, proporcionada, gens soptada, amb gran domini de l’espai i la perspectiva. Un cromatisme, dolç, brillant i vitalista. Una pinzellada dúctil i primmirada. Una temàtica on abunda la serenor i la calma, sense quasi presència humana, deixant a les formes i ombres urbanístiques el protagonisme absolut.

Dins la mostra, es troben contrastos interessants. Obres com Àngel, o Jardí Crepuscular, Patins, Camí ennovulat o Horta mostren més paisatge “natural”, mentre que parets, portes i finestres tenen presència activa a Cul de sac, Porta blava, Xibeca. Una de les litogràfies númerades i signades de Llums del Masnou, (un treball excel·lent) serà sortejada amb motiu del concurs organitzat per esbrinar la localització de més racons presents a les obres exposades.

En un altre àmbit, també es de destacar la tasca que està realitzant la família de l’aquarel·lista Amadeu Casals en pro de la selecció i classificació de l’obra d’un dels pintors més significatius i amb més prestigi de la comarca del Maresme, i d’arreu de Catalunya. Artista de traç fort i enèrgic, amb agilitat quasi màgica, d’aparença senzilla, però de sublim elegància en moltes de les seves obres, impactant en d’altres, envoltant l’impressionisme, sense oblidar l’abstracció en encisadora mixtura amb tons expressionistes.

No comments: