Friday, December 24, 2010

DESEMBRE: TEMPS DE COL·LCTIVES


Desitjo als lectors d'aquest blog:

Molt Bones Festes,

i que l'Any Nou es depari noves i millors perspectives!!!


Moltes sales d’exposicions de caràcter públic com galeries d’art de caire privat, dediquen el mes de desembre a les mostres col·lectives, a fi a efecte d’atraure visitants, en el primer dels àmbits, o d’oferir peces artístiques a preus assequibles, en el segon dels cassos.

Una exposició col·lectiva és un ampli ventall de possibilitats per artistes, visitants i compradors. Pels primers, que poden veure l’obra d’altres col·legues o competidors – tot és legitim – fer-ne comentaris, treure’n idees i conclusions i aplicar aquestes, o no, a la seva futura producció.
Pels segons, que de forma ocasional poden visitar una sala d’art, una exposició col·lectiva informa de les tendències i estils que els artistes de la ciutat, o de la comarca, estan treballant en l’actualitat. I per un possible comprador, una exposició d’aquestes característiques més que un ventall de possibilitats, és un ampli mostrari on “triar i remenar”, bé per fer un obsequi, bé per començar una petita col·lecció d’art, fer un seguiment d’un artista o bé per omplir aquell forat de la paret que no se sap que posar-hi.

El que sí es segur és que una mostra col·lectiva és un univers infinit de tècniques, temàtiques, estils, continguts, perspectives, espais, volums, pinzellades incontables en forma i gruix, i inesgotables cromatismes, sense oblidar escultures o altres matèries artístiques.
Fins pràcticament passat reis, diverses exposicions d’aquestes característiques es donen a la comarca del Maresme.

A la població de Canet de Mar, l’ESTUDI TENAS– C/ Bonaire, 7 –presenta: Col·lectiva Els dimarts al llimoner de Mataró.

El Masnou, ofereix una mostra, que si bé no té els trets primordials d’una col·lectiva, sí en canvi, disposa d’una varietat estilística important: la III Exposició Jove Creació 2010.

A la capital, Mataró, la galeria GAL-ART – ronda O’Donnell, 89 exposa: 60 artistes...60 obres. Les sales CASAL ALIANÇA – C/ Bonaire, 25 i LA PRESÓ – La Riera, 117 - gestionades per l’Associació Sant Lluc per l’art ofereixen: Col·lectiva Mini-Art, pintura, gravat i dibuix – En referència a aquesta última, cal destacar un nivell més que interessant pel que fa al dibuix; amb un format de 10 x 10 cm., els artistes aconsegueixen una qualitat força digna, i demostren plenament uns coneixements tècnics i un domini, que molts “pintors” que es consideren “artistes” caldria que imitessin.

A la sala d’exposicions de CAN PALAUET – C/ d’en Palau, 32 s’exhibeix: L’art en el pessebre mataroní, amb motiu de la 41a Trobada de pessebristes de Catalunya i Balears que enguany té lloc a la capital comarcal. Una mostra molt curiosa pel que fa als fons del museu, amb pintures barroques d’autor anònim, que si bé la qualitat artistica és pobre, amb l’anonimat dels artistas es pot pensar que es tracte d’alumnes de taller o escola - no deixa de ser una mostra de quina percepció es tenia de l’art en el Mataró del segle XVIII.

Pel que fa a la col·lectiva d’artistes mataronins, mostra bastant desigual, amb poques obres d’una certa dignitat. Si bé hi ha originalitat de plantejaments, tenint en compte que es tractave d’un tema únic, el desenvolupament no ha estat del tot encertat en alguns cassos. Però com que el motiu és noble “tot sigui en fi de bé”, però “no todo vale”.

La població de Premià de Mar, a la sala d’exposicions Premiart – C/ Sant Antoni, 3 – es pot visitar la seva Exposició col·lectiva de Nadal. I fins al proper 11 de gener de 2011, el Museu Monjo ofereix la XL Exposició col·lectiva de Vilassart.

Com es pot comprovar, una aposta important i força extensa per admirar, qualificar, valorar i si es pot, adquirir.

No comments: