Sunday, February 07, 2010

CA L'ARENAS – LES CLASSES DE DIBUIX DURANT LA GUERRA


El centre d'art Ca l'Arenas continua mostrant al Menjador, i dins l'àmbit Art i guerra, les diferents obres d'en Jordi i en Jaume Arenas, especialment durant la guerra civil, i que formen part de les seves hores d'aprenentatge a les classes de dibuix.

La mostra que hi ha actualment exposada, i que romandrà oberta fins a finals de març, es pot veure amb tota rotunditat, la diferència de tarannàs dels dos germans. En Jordi, més metòdic, més crític, més sensible, més endinsant en el moment que li tocava viure, retrata la família o les mateixes classes de dibuix. Es presenta distant, poc agosarat, seguint els canons més acadamicistes i tradicionals, però alhora, és un cronista detallat i minuciós de tot el que li succeïa, i vivia, i que expressava de forma més introspectiva i gens apassionada.

Tot el contrari era en Jaume, ple de fortalesa i d'energia, despertant a l'encís per les dones, les dibuixava de forma exuberant i sensual, dins un context mitològic u oníric si és vol, idealitzant la figura femenina com si de formoses deesses es tractés, sense que per això deixés de ser també molt rigorós en quan a la tècnica, però l'evidència és ben clara, es deixava emportar pel desig i per la joventut, la qual cosa fa que l'espectador també si deixi emportar, per tot el context que de “fantàstic” té l'obra exposada.

Dos contrastos, i dos mestres ja en els seus anys joves. Ambdós denoten el sentit estètic i de bellesa de l'art, des de perspectives més rauxa per part d'en Jaume i més serenor per part d'en Jordi Arenas.

Dins l'àmbit d'aquest centre d'art, també es recomanable visitar la sala 1, on es pot veure el retaule de l'Enterrament de Sant Francesc, ubicat a la capella de Sant Franc, a l'església del Carme d'Olot, exposat dins la mostra Històries Anònimes, vivències de la salvaguarda del patrimoni artístic de la capital de la comarca de la Garrotxa. Aquest retaule es va salvar de les turbes que àvids de venjança, plens d'ignorància i mancats de coneixement, es dedicaven a assaltar i incendiar esglésies, sense reconèixer que destruïen el patrimoni cultural, artístic i religiós de molts segles.

No comments: