Sunday, February 07, 2010

DARRERES PINZELLADES DEL 2009





JORDI SANTAMARIA


Ben entrats ja dins el 2010, no vull deixar de fer esment de tres exposicions de les darreries de l'any passat (dues al mes de novembre i una encara continua), que veritablement varen exhibir un alt nivell de qualitat:

Del 7 al 28 de novembre, Jordi Santamaria va exposar a la Sala Casal Aliança Entre Copes un conjunt d'al voltant d'una vintena d'obres on el pintor, amb un sensacional domini del cromatisme, va mostrar els ambients de diversos cafès o bars de copes que recorreguts en un determinat període de temps, i per diferents contrades europees i espanyoles.

La pintura de Santamaria (oli s/ tela – format petit i mig) és càlida, reconfortant, convida a fer una copa, o prendre un cafè en una tarda on el temps no te rellotge. Especialment interessant va resultar una obra com Lectura a Oxford, on reflecteix amb encís, l'ambient d'un cafè d'aquesta ciutat universitària, d'inqüestionable estil britànic, però no exempt de bohèmia i d'entorn de debat.

Santamaria disposa d'un traç molt meticulós. S'expandeix a gust en mil i un detalls, i el seu concepte d'espai i volum està ple de naturalitat, sense artificis reflectint el que veu o el que voldria veure, però el que sempre és una constant en ell és la diversitat de colors: en rostres, en parets, en finestres... una autèntica poesia visual, a l'entorn d'imatges quotidianes, captades a la improvització i reflectides amb mestratge i de forma molt precisa, no deixant cap detall a l'atzar.
A l'entorn dels cafès de Paris: Un bell record a París, Oxford, Oviedo, Venècia: Un vermut al Florian o Port de la Selva: El cafè de la Marina, de les taules, dels plats, les tasses i les cafeteres, i de les terrasses. Imatges que ens envolten, que en prou feines hi donem importància, i que a través dels ulls i del traç de Santamaria, es converteixen en art.

Com també frapen el seu morter, el seu setrill d'oli o la cabeça d'alls. Natures mortes plenes de lluminositat i d'exquisidesa, en primer terme, sense perspectiva i de forma molt agoserada. Una magnifica exposició d'un artista de gran personalitat.

No comments: