Wednesday, June 16, 2010

CIÈNCIA i NATURALESA



Ho confesso: a aquesta cronista accidental, l'entorn zoològic no li atrau en excés. Pot ser perquè d'uns anys ençà, les televisions públiques i privades no han tingut cap inconvenient en oferir-nos al hora de la migdia, i per tant, mentre una està soporiferament fent la digestió, tot l'entremat de comportaments del món animal, sense deixar cap espècie, amb primers plans recalcitrants, d'altres sorprenents, d'altres curiosos i d'altres absolutament fastigosos, però tan reals com la mateixa vida.

Recentment, però, tot llegint en un butlletí dedicat a temes ecològics (www.ecoticias.com) un article que informava de la desaparició de diverses espècies de serps: “Las poblaciones y especies de serpientes están desapareciendo a pasos "alarmantes" y los científicos desconocen las causas que están provocando este descenso de ejemplares en todo el mundo, según se desprende de un trabajo de décadas y que ha observado con detenimiento hasta 17 poblaciones de serpientes, que comprenden ocho especies distintas, y ha concluido con ello que éstas se han reducido de forma "drástica".(www.ecoticias.com/naturaleza/27603/noticias), no vaig poder resistir al temptació de visitar l'exposició que des del 27 d'abril i fins el proper 25 de juliol d'enguany acull l'Ateneu Caixa Laietana, Amfibis i Rèptils, tot i reconèixer que els personatges protagonistes “no són sants de la meva devoció”.

És aquesta una mostra ideal per les instal·lacions de l'Ateneu, que ha comptat amb la col·laboració d'ECOIMA (Serveis educatius i ambientals), Hobby Zoo d'Argentona (pel que fa als animals exòtics) i el CRARC (Centre de recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya).

Els animals estan perfectament atesos, nets i polits, - i fins i tot afegiria que molt acostumats a les visites dels humans - amb una temperatura ambient constant d'entre 25 i 30º, i amb total garanties veterinàries. Estan distribuïts tots en la planta baixa, mentre que en el primer pis s'hi troben pantalles, un apartat perquè la mainada pugui dibuixar i el més interessant de tot: un àmbit on es pot comprovar que mengen els habitants del primer pis.

Tot el que vulgui veure en viu i en directe encisadores salamandres, pitons ben grosses, exòtiques serps verinoses, tortugues de mars i terres llunyanes, granotes que no es converteixen en prínceps, (tots els animals exposats han estat criats en captivitat però son autèntics), podrà comprovar la veracitat dels reportatges del National Geographic, o els documentals de Sir David Attenboroug, o recordar els d'en Fèlix Rodríguez de la Fuente. Al costat de cada vitrina, hi ha una fitxa molt detallada i també amb advertències de cara al públic, com la de no tocar segons quins vidres, o alguna curiositat.

Tal com indica el programa de mà: “per les seves propietats biològiques, la seva mida i la seva limitada capacitat de desplaçament, els amfibis i rèptils són considerats uns bons indicadors de la salut del medi ambient...”. És aquesta, doncs, una exposició didàctica i il·lustrativa, una tasca social convenient per al respecte del món animal, i d'uns habitants que formen un conglomerat de prop de 15.000 espècies, que viuen en zones tropicals, molt desconeguts, incompresos, que no ofereixen un aspecte gaire divertit, però vitals i necessaris per al nostre eco-sistema.

No comments: