Tuesday, May 15, 2007

CATÀLEG SOBRE ELS RETRATS CONTIGUTS DINS LES COL•LECCIONS DEL MUSEU DE MATARÓ


El passat dijous dia 10 de maig, es va presentar a la primera planta de Ca l’Arenas, centre d’art, el catàleg: “Senyors i senyores. Mirades contra el temps. El retrat de les col·leccions del Museu de Mataró”, corresponent a la col·lecció que ha estat motiu de la programació del primer any del centre.

L’acte, segons paraules de Carles Marfà i Ma. Àngels Soler, va tenir una concurrència acceptable, i el públic va quedar encantat que un cop acabada la presentació, els dos responsables dels textos, el crític d’art Arnau Puig i l’historiador de l’art, Àlex Mitrani, fessin un recorregut per la sala, explicant detalls i característiques dels quadres exposats.

Els catàlegs editats per institucions públiques, solen tenir una manufactura moderna i senzilla, quasi simple, sense gaire vistositat o luxes estètics, com poden tenir els catàlegs de grans museus o de subhastes. Evidentment, el pressupostos han de ser acurats, i per tant, el dispendi, tenint en compte que prop d’un 80% - i s'és generós - no es venen, i molts van per intercanvi, no es pot dedicar a ornaments innecessaris.

El que importa és el contingut, i pel que fa aquest catàleg en concret, els textos són amens, fàcils d’entendre, instructius, molt explícits i dinàmics en quan a lectura, especialment pel que fa als peus de foto dels quadres.

La fotografia és perfectament adequada al catàleg. Permet una visió molt precisa de les obres exposades, amb facilitat per observar els seus detalls. Visualment són atractives i de gran qualitat.

En resum, aquest catàleg és un llibre d’estudi del nostre patrimoni artístic, i conseqüentment, de gran vàlua per a institucions culturals i pels mataronins, que o bé ara o bé en un futur s’exclamin o protestin que el PMC no és curós en mostrar aquest patrimoni, per la qual cosa, se’ls ha de felicitar.

Altra cosa és que s’estigui d’acord amb la política d’exposicions d’art contemporani, si se ni pot dir així, dins el centre Ca l’Arenas. Però com va dir algú, “això no toca”.

No comments: