Sunday, October 28, 2007

PREMI ILURO-2007 (I)


Per segona vegada, Ramon Reixach i Puig va ser declarat guanyador, el passat 25 d’octubre, de la 49a. Edició del Premi Iluro concedit per Caixa Laietana, amb l’obra “Els orígens de la tradició política liberal catòlica a Catalunya. Mataró Segle XVIII i XIX”, segons el veredicte del jurat format per : Jordi Nadal Oller, president, Pilar González Agápito, Manuel Salicrú Puig, Joan Sanmartí Grego, la incorporació d’Antoni Pladevall Font, en substitució de Josep Ma. Salrach, qui va finalitzar el període de sis anys establert en les bases del premi per exercir aquesta funció, i Ricard Navarro Gutiérrez, exercint funcions de secretari.

Professor del GEM, llicenciat en econòmiques i doctor en història per la facultat de Bellaterra, i membre de l’equip d’investigació del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, el seu exhaustiu treball, prop de nou centes pàgines, es basa en la relació del catolicisme amb el liberalisme polític, sorgit arran de la constitució de Cadis de 1812, tenint com a punt de partida la seva anterior obra “Els pares de la República. El patriciat a la Catalunya urbana moderna. Mataró, segles XV-XVIII”, guardonat fa dos anys, dins la 47a. convocatòria del Premi Iluro.

L’obra guardonada es un treball excepcional. Té el mèrit de conciliar dos temes antagònics: La política liberal y el catolicisme” – va declarar el Dr. Nadal en els seus comentaris.

L’obra de Reixach aprofundeix en les relacions del poder civil amb la institució eclesiàstica, i l’adhesió de l’Ajuntament mataroní als principis liberals de la Constitució de Cadis (1812), a través de centres transmissors d’aquesta forma de pensament polític, posant èmfasi en les figures de diverses famílies i prohoms.

No comments: