Sunday, October 28, 2007

PREMI ILURO-2007 (II)


Durant l’acte acadèmic, que cada any té lloc a la sala d’actes de l’entitat d’estalvi, davant d’un nombrós públic -polítics, amb la presència de l’alcalde, J.A Barón, com sol ser habitual, entitats socials, membres de Caixa Laietana, etc. - el seu president, Jaume Boter de Palau va glossar la figura del Dr. Pladevall, - que va realitzar els seus estudis eclesiàstics dins el seminari de Vic, i és llicenciat en ciències històriques i doctor en història eclesiàstica per la universitat de Lovaina - que, com a nou membre del jurat, va ser l’encarregat de pronunciar la tradicional conferencia: “Herois, símbols i banderes. Josep Moragas i Mas, heroi i màrtir a Catalunya (1669-1715)”...

“Antoni Pladevall va ser director del Patrimoni artístic, dins el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, reuneix moltes qualitats per formar part d’aquest jurat. És especialista en historia de l’art, de l’esglèsia... es un historiador tot terreny, que tant pot abordar un tema del segle XV a un del segle XVIII...”

També va destacar la gran capacitat de treball de Pladevall, citant alguns exemples de publicacions com la Historia del Romànic a Catalunya, com portar a terme la tasques a nivell oficial del Dept. de Cultura o mantenir la seva tasca espiritual amb els seus feligresos.

“Té la virtut del seu mestre, el Dr. Junyent, vigatà com el primer president del jurat de Premi Iluro Ramon d’Abadal”, va recordar Boter de Palau, que va acabar la seva intervenció fent referència a l’experiència i coneixements del conferenciant, especialment com a estudiós de la història de l’església a Catalunya, o la història de l’art gòtic català, amb un total de 500 títols publicats entre llibres i articles.

Seguidament, Antoni Pladevall va prendre la paraula i dins un to amè, col·loquial, molt planer i sense abusar del temps, va reivindicar la figura de Josep Moragas i Mas, com a patriota, que va morir ajusticiat, en defensa de les llibertats de Catalunya.

“La figura de Moragas es pot definir com un patriota d’origen pagès. Un bon vigatà, intrèpid, especialitzat en la guerrilla contra els francesos, que al 1707, va ser ascendit per la gran Aliança a governador de Castellciutat”

Per a Pladevall, Rafael de Casanova es un símbol, doncs tot i el seu important paper dins l’esmentada defensa, no va patir conseqüències judicials, i va morir al cap de vint i cinc anys. Com un símbol es pot considerar el timbaler del Bruc.

No comments: