Des de finals de la dècada dels vuitanta, Mataró pràcticament ha monopolitzat els espais artístics entre les institucions públiques i les entitats d'estalvi, totes amb prou recursos per portar a la ciutat obra d'envergadura, o bé donar a conèixer a artistes de diferents estils i contrades, mentre de mica en mica, les quasi disset galeries que durant els anys 70 varen formar part del panorama artístic de la ciutat, anaven desapareixen degut tan a canvis de costums com d'inversions econòmiques.
Per tant, que una nova galeria d'art privada obri les seves portes al públic, és tot un esdeveniment tant per la ciutat, com pels artistes, que poden veure ampliades les seves possibilitats d'expandir el seu art.
Gal-Art, situada a la Ronda O'Donnell, 89 de la nostra ciutat, va obrir les seves portes el passat 5 de maig. Amb presència d'un nombrós públic, en Daniel Cabrera i en Joan Fàbregas, titolars de la galeria, amants de l'art i col·leccionistes, varen donar la benvinguda a tots els presents, alhora que comentaven aspectes tècnics i logístics de la seva galeria.
Gal-Art, Art, Antiguitats i Col·leccionisme té la intenció d'oferir tant al comprador ocasional com al col·leccionista experimentat un ampli ventall d'obra, centrada principalment en els segles XIX i XX, tot mostrant alhora un interès especial pels pintors locals.
El seu concepte per a aquest espai defuig en bona part de les galeries tradicionals. Si bé a través del mateix poden exhibir en concret obra d'un artista, envoltada per la d'altres, i a on el possible client s'hi pot adreçar, la finalitat de Gal-Art és afegir a aquest concepte tradicional, la promoció del conjunt del seu espai directament, a la recerca tant de qualsevol possible comprador pertanyent a una societat mercantil com al particular.
El local de la ronda O'Donnell, 89, no es gaire gran, però es mostra acollidor; les obres d'art donen una tremenda sensació de calidesa. Si bé és ben cert que una il·luminació més precisa i un marge de paret més ampli s'hauria d'agrair, el fet que els murs estiguin atapeïts de quadres penjats, dona la sensació de trobar-nos a casa d'un col·leccionista ferit per l'art, que busca qualsevol forat per encabir-hi la darrera obra.
La varietat d'estils i temàtiques és percebuda força ràpidament per l'espectador, sense donar concessions a l'art d'avantguarda o conceptual, del qual ja se n'encarreguen les demès institucions de la ciutat, sense que aquest tingui res a desmerèixer.
És pot dir que és una veritable satisfacció que una nova galeria privada entri a format part del panorama artístic de la ciutat, ampliant les possibilitats de compra-venda d'obres i facilitant l'entrada a nous artistes, com el cas de Jaume Agulló (http://www.jagullo.blogspot.com/), especialitzat en el retrat – tal com es pot comprovar en l'aparador de la galeria – amb una llarga trajectòria dins aquesta temàtica, tot i que també practica el paisatgisme, i que Gal-Art també exhibeix.
El retrat exposat, dins el més pur academicisme, de precisió i detall absoluts –especialment en el contingut de la taula - defugint de la sobrietat d'un fons unitari de color, per mostrar-nos una vista més cosmopolita, que acompanya sense difuminar la figura retratada, ens presenta a un pintor meticulós i exquísid, de traç àgil i formes suaus, tractant un cromatisme de tons clars-obscurs, molt plàcids.
Des de Cròniques, desitgem molt d'èxit a Daniel Cabrera i en Joan Fàbregas en aquesta nova etapa.
No comments:
Post a Comment