Tuesday, May 18, 2010

UN RECORD PER A LA HISTÒRIA

El Museu Arxiu de Santa Maria presenta fins al proper 27 de juliol l'exposició: Beatificació del Dr. Josep Samsó – Selecció de Fotografies- que a iniciativa de Joan Castellà, i amb la col·laboració de Lluís Adan, i Albert Drasaire, membres de l'equip d'investigació de l'esmentada entitat, exhibeix una selecció de 132 fotografies, d'entre prop de les 700 que varen ser revisades, tal com va esmentar en les seves breus paraules de presentació, el passat 7 de maig, el Dr. en història contemporània Ramon Reixach, davant d'un força nombrós públic pel que sol ser habitual en aquestes inauguracions, sense que cap polític hi fos present – cap de setmana a la vista – i tan sols algun membre de l'IMAC.

Gràcies a fotògrafs professionals i aficionats: com Albert Canalejo, Eloi Codina, Eduard Giménez, Josep Graupera, Albert Güell, Josep Lladó, Montserrat Pujol, Lluís Rugama, Maria Salicrú i Guillem Urbà, el visitant pot rememorar el moment històric que va suposar per la ciutat de Mataró la beatificació del Dr. Samsó, com seguir de forma cronològica la successió de fets que va comportar l'organització de tan gran esdeveniment: la instal·lació de les càmeres de televisió, el guarniment de la basílica, l'entorn de la mateixa, l'arribada dels capellans, el públic present, tot el seguiment de la litúrgia, i un llarg etc., que de ben segur, per a molts dels assistents a la beatificació, no varen percebre en tota la seva magnitud.

Petits i grans detalls que els ulls i la perspectiva del fotògraf més l'objectiu de la càmara fan d'aquesta mostra, més que un reportatge en imatges, una crònica gràfica d'un esdeveniment irrepetible, gràcies a una selecció acurada, i una col·locació adequada, on no tan sols s'ha tingut en compte una excel·lent qualitat d'imatge, de llum, de color, de perspectiva, sinó la curiositat, la sorpresa, les minúcies o els fragments de vida que tot acte que convoca a la societat produeix.
Una exposició d'una efemèride única, per a la memòria de la ciutat. Una mostra per a la primera beatificació al bisbat de Barcelona i a Catalunya.

No comments: