Friday, May 21, 2010

“ECOS DE SOCIEDAD”: CONFERÈNCIA I PRESENTACIONS (IV)


Novament aplaudiments per donar pas a Boter de Palau que tot seguit va presentar a Francesc Forn, “Un exemple d'historiador local en estat pur”. Llicenciat en Història Moderna i Contemporània, a la par que també ho és Història Antiga i Arqueologia.

Forn també amb un to força didàctic va introduir als assistents – que molts d'ells ja esperaven l'hora d'aixecar-se degut a la incomoditat de les cadires – dins el segle XVI i per tant a l'entorn del seu llibre: Viure i sobreviure al segle XVI a la Marina de la Selva, felicitant en primer lloc a Rosa Esteva per l'excel·lent edició del seu llibre, i passant a parlar de l'empatia i d'intentar posar-se a la pell de la gent que històricament ha precedit.

Per a Francesc Forn, la societat del segle XVI a l'Alt Maresme era una societat castigada. Hi havia penúries en referencia al cultiu de gra, guerres constants, bandolerisme, la pesta bubònica que es considerava càstig de Déu.. “Fugir on?”. No era vàlid perquè a tot això si afegien els atacs dels pirates a l'estiu, i no se n'estaven de robar i de segrestar gent. No obstant, al 1651, la població d'Arenys de Mar planta cara als turcs, i amb posterioritat es varen construir torres de defensa, murs, es varen fortificar les esglésies, es revisaven les armes cada mes de maig, etc."

Curiosament, quasi a finals del segle XVI, es quan es va passar de les armes de tall a les de foc, entre el 1570 i 1580, però això tampoc va evitar que continués la sensació de misèria i d'indefensió davant els pirates que tenien “carta blanca”, i quan segrestaven a membres destacats de les poblacions, se'ls emportaven a Tanger o Argelia per demanar un rescat, sense descartar que fossin venuts com esclaus o remers en galeres turques.

Francesc Forn va acabar la seva intervenció parlant de frases fetes com: Agafar algú de cap de turc, Haver-hi moros a la costa, o tots moros o tots cristians...i comentant que els seus alumnes no serien gaire partidaris de traslladar-se al segle XVI.

No comments: