Saturday, October 13, 2007

CENTRE D’ART CA L’ARENAS – NOVA TEMPORADA: EXPECTACIÓ



1a.Planta: Traveling Circular.

Cicle: “RODA EL MÓN. EL VIATGE"

Caldria afegir al títol de la mostra: “Viatjar sense moure’s de la sala d’exposicions”, perquè aquest es l’efecte que han aconseguit el comissari de la mostra, Jordi Carrión, i la coordinació de Carles Marfà, Mireia Blesa i Àngels Soler, juntament amb Jordi Cuyàs i Domenec. Un inici de viatge amb un circuit que es composa de: Comarca, Regió, Grand Tour, Interoceànic, la Volta al Món i retorn a Ítaca.

Dins aquesta distribució destaquen 3 dels aiguaforts sobre Los desastres de la guerra de Goya, sèrie editada al 1937. Tot i que podria semblar incongruent, si tenen a veure amb el viatjar, pel moviment que expressen, al ser el pintor “fotògraf” d’una situació molt particular, a través d’una mirada moderna i dinàmica.

A destacar també un magnífic Rusiñol, Sant Pere de Galligans, pintat l’any 1883, on Rusiñol tracta la perspectiva del paisatge amb visió de retratista, de captar el que veu d’un entorn tranquil, a través d’un tractament de color lluminós i d’una perspectiva i espai que imbueix al visitant a una Catalunya rural de principis de segle.

El viatge porta al visitant a diverses contrades, representades per Holanda a traves de Frederic Buhmet i una encisadora, Casa holandesa, aquarel·la sobre paper, amb un especial tractament de la llum, fet que els pintors d’aquestes contrades a partir del segle XVIII, buscaven amb insistència. Un quadre exquisit, ple de tradició.

Més endavant, es canvia d’estil i de ruta, gràcies a Muntaner Muns, pintor de la nostra ciutat, i la seva especial visió del Port d’Andratx, una aquarel·la sobre paper. Vital, optimista, alegre i sobre tot ple de llum mediterrània. I continuant amb aquest mar com a nexe d’unió, un més que interessant plànol de la ciutat de Roma, que té la particularitat que es tracta d’un gravat sobre paper, i submergits dins aquest mar bressol de civilitzacions, l’espectador es trasllada a Aràbia a través de la particular visió del retrat d’una Dona àrab, oli s/tela, pintada amb mestratge i detallisme per Antoni Fabrés Costa (1954-1936)

Tot seguit, el contrast d’ambient, de tècnica, de tema i de personatges amb Club de gente seria, un dibuix d’Evil Torrent, que va viure entre el 1876 i el 1940. Distingits senyors amb barret de copa, fent la discutida, però que el dibuixant va reflectir amb certa ironia, i un tant de “se m’enfotisme”. Una molt curiosa obra, i dins aquest sentit del que representa el senyoriu en el viatjar, un el Repòs de J.Punte, on un oficial d’un vaixell contempla el mar en actitud tranquil·la, pensativa, i on destaca amb exquisida minuciositat els detalls de la coberta del vaixell. Una obra, certament romàntica, plena de simbolisme respecta als viatges.

Finalment, no volem deixar de destacar les fotografies de Domènec de Nakba, ni l’obra de Josep Novellas versus Jordi Arenas pel que fa al tractament de la figura humana, amb homes de raça negra, ni tampoc la fotografia de Marga Cruz dels NANS amb els NENS, on passat i futur es barregen, plens d'optimisme, i on es factible entre els nens, la convivència de les diferents procedències.

La mostra conté a part d'altres quadres, objectes com una brúixola nàutica, o un petit caballet portàtil de Jordi Arenas, vaixells a vela, quadres de vaixells, i el que se’n podria dir “la joia de la corona”: una vitrina circular on s’exposen quaderns de viatge d’autors com el mateix J. Novellas, J. Arenas, Pere Màrtir Brasó, Manuel Cusachs, Santi Estrany i un munt d’artistes locals més que han cedit gustosament els seus quaderns per aquesta mostra.

Son petites instantànies d’artistes plàstics plenes de detalls, de subtils o vibrants colors, de traça ferma o lleugera, testimonis d’una visió concreta en temps, lloc i espai, que ens transporten a ciutats del món o paisatges encisadors de les nostres contrades, i que sense cap mena de dubte ens conviden a viatjar per poder sentir el que ells, al igual que tots els pintors de la mostra, varen poder gaudir en el moment de captar la imatge per a les seves obres: la bellesa del món que ens envolta.

5 comments:

Albert Calls said...

Després de mesos de posar ordre, he posat ordre informàtic a casa, en els correus i en els blocs.
El bloc del noi de Cabrera torna: més pausat, més a poc a poc pe`ro més contundent si s'escau.

Albert Calls

Pere-Màrtir Brasó said...

Hola, Marta:

Menys mal que algú (en aquest cas tu) esmenta el tema de cuaderns de viatge i fa constar el nom dels autors. En tota la propaganda, catelleria i catàlegs oficials, enlloc he vist que figuri els noms dels artístes.

Per tant, exposar-ho, no ens serveix ni per fer constar en els nostres pobres curriculums.

Es veu que és un honor tal poder tenir un quadern tancat dins una taula/vitrina, que no cal ni parlar-ne enlloc...

En tot cas, gràcies per parlar-ne en el teu Blog!

Carlos said...

Hola,
T'envio aquest www.mataroparticipa.blogspot.com per si vols participar al bloc que l'Ajuntament de Mataró ha posat en marxa per recollir l'opinió i propostes de tothom respecte al seu Programa i Pressupost pel 2008. Ah, si vols, ens podem saludar el proper dimecres 17 a les 7 de la tarda a l’Audiència Pública al Centre Cívic de Pla d‘en Boet sobre això mateix, que és obert a tota la ciutadania.
Gràcies,
www.charlivistaalegre.blogspot.com


Carlos

Carlos said...

Hola,
T'envio aquest www.mataroparticipa.blogspot.com per si vols participar al bloc que l'Ajuntament de Mataró ha posat en marxa per recollir l'opinió i propostes de tothom respecte al seu Programa i Pressupost pel 2008. Ah, si vols, ens podem saludar el proper dimecres 17 a les 7 de la tarda a l’Audiència Pública al Centre Cívic de Pla d‘en Boet sobre això mateix, que és obert a tota la ciutadania.
Gràcies,
www.charlivistaalegre.blogspot.com


Carlos

Anonymous said...

HOLA ALBERT,

Ja se que estàs de nou "en marxa", i ja t'he deixat una nota.

Espero que la tornada sigui tan ilustrativa, càustica i irònica a la que estem acostumats.

Fins aviat



HOLA PERE MÀRTIR

Bé ja saps que soc molt detallista en el tema de les meves cròniques, i no podia deixar d'esmentar el tema dels quaderns, perquè em sembla molt original, i ho considero petites obres d'art, a una altra escala.

Un plaer poder-ne parlar, i la llàstima es que ningú se'n faci resó. Però ja se sap, es Mataró.

Fins un altra Pere Màrtir, i gràcies per ser lector d'aquest blog.

HOLA CHARLI,

Agraeixo la invitació, que cordialment declino, perquè ara per ara no estic per participar en aquest "pati", fet a mida pels funcionaris (perquè no els polítics governen), que porten la batuta de l'Ajuntament.

Reitero el meu agraiment, i encantada de poder-te saludar en aquest blog.